Jagnięcina, kokos i mango pilau
Jagnięcina, kokos i mango pilau to danie główne, które serwuje 6. Jedna porcja zawiera 756 kalorii, 26g białka, oraz 43g tłuszczu. Na 3,44 zł za porcję, ten przepis okładki 23% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka, filet z karku jagnięcego, kolendra i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. 97 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 50 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i bezmleczne dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 85%. Ten wynik jest spektakularny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Turecka jagnięcina pilau, Kurczak z Mango z przyprawami pilau, oraz Wegańskie nasiona Mango Chia Mango Coconut Ice Pops.
Instrukcje
Piekarnik do 180C / wentylator 160C / Gaz
Rozgrzać olej na dużej, płytkiej patelni żaroodpornej, dodać jagnięcinę, a następnie smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, aż się zarumienią. Wyjąć z patelni i odstawić. Smażyć cebulę w pozostałej części oleju przez 5 minut, aż zacznie zmiękać i zmieni kolor na złoty na brzegach. Dodajemy czosnek i curry i smażymy jeszcze przez 1 min, aż będą smażone i aromatyczne.
Jagnięcinę wymieszać z powrotem na patelnię wraz z chilli, mlekiem kokosowym i bulionem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Przykryć patelnię i wstawić do piekarnika na 1 godzinę, aż jagnięcina będzie całkowicie miękka. Alternatywnie można gotować patelnię na małym ogniu przez 1 godzinę na płycie kuchennej.
Doprawić do smaku, wymieszać ryż, ponownie przykryć patelnię, a następnie powrócić do piekarnika lub płyty na 30 minut, aż cała ciecz zostanie wchłonięta. Zdejmij ciepło, pozostaw do stania, przykryty, na 10 minut, a następnie napełnij ryż widelcem.
Posypać mango, kolendrą i migdałami, jeśli używasz, podawaj prosto z patelni.