Indyk z ziołami prowansalskimi i cytrusami
Indyk z ziołami prowansalskimi i cytrusami to danie główne, które serwuje 10. Jedna porcja tego dania zawiera około 101g białka, 36g tłuszczu i w sumie 775 kalorii. Za 2,68 zł za porcję, ten przepis okładki 39% Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Udaj się do sklepu i podnieś gałązki rozmarynu, mąkę, zioła prowansalskie i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 19 osób zrobiło ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Od przygotowania do talerza ten przepis trwa z grubsza 4 godziny i 15 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis zarabia super łyżka ocena 86%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Soczysty pieczony indyk z ziołami prowansalskimi, Herbes de Provence, oraz Herbes de Provence.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Aby zrobić indyka: umieść ruszt w najniższej jednej trzeciej piekarnika i rozgrzej do 400 stopni F.
Indyka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Umieść indyka na stojaku w dużej brytfannie.
Umieść ćwiartki pomarańczy i cytryny, cebulę i 2 gałązki każdego świeżego zioła w głównej jamie indyka. Zwiąż nogi razem, aby zachować kształt indyka. Wymieszaj 2 łyżki masła, zioła prowansalskie, olej i 1 1/2 łyżeczki soli i pieprzu w małym rondelku na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Natrzyj masłem całego indyka oraz między mięsem z piersi indyka a skórą.
Umieść karkówkę z indyka i podroby na brytfannie. (Przepis można przygotować do tego momentu 1 dzień wcześniej. Przykryj i wstaw do lodówki.
Odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut przed pieczeniem.)
Przykryj pierś z indyka folią. Piecz przez 20 minut.
Wlej 3 szklanki bulionu na patelnię i wymieszaj, aby zeskrobać brązowe kawałki na dnie patelni.
Dodaj pozostałe gałązki świeżych ziół na patelnię. Piecz indyka przez 40 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F.
Zdejmij folię z indyka; wlej jeszcze 1 szklankę bulionu na patelnię. Kontynuuj pieczenie indyka, aż termometr do mięsa włożony w najgrubszą część uda zarejestruje 165 stopni F do 175 stopni F lub aż soki będą czyste, gdy najgrubsza część uda zostanie przebita szpikulcem, od czasu do czasu fastrygując sokami z patelni, około 1 godziny i 30 minut dłużej.
Przełóż indyka na półmisek i namiot z folią.
Odstaw na 30 minut podczas przygotowywania sosu.
Aby zrobić sos: odcedź soki z patelni z indyka z brytfanny przez sito i do 4-szklanej miarki; wyrzucić ciała stałe. Odłóż tłuszcz z soków na patelni.
Dodaj wystarczającą ilość bulionu z kurczaka, około 1 do 2 filiżanek, do soków na patelni, aby odmierzyć łącznie 4 filiżanki. Roztop pozostałe masło w ciężkim dużym rondlu na średnim ogniu.
Dodaj mąkę i ubijaj przez 1 minutę. Stopniowo ubij bulion. Dusić, aż sos lekko zgęstnieje, często ubijając, około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.