Indyk z ziołami prowansalskimi i cytrusami

Indyk z ziołami prowansalskimi i cytrusami
Indyk z ziołami prowansalskimi i cytrusami to danie główne, które serwuje 10. Jedna porcja tego dania zawiera około 101g białka, 36g tłuszczu i w sumie 775 kalorii. Za 2,68 zł za porcję, ten przepis okładki 39% Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Udaj się do sklepu i podnieś gałązki rozmarynu, mąkę, zioła prowansalskie i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 19 osób zrobiło ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Od przygotowania do talerza ten przepis trwa z grubsza 4 godziny i 15 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis zarabia super łyżka ocena 86%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Soczysty pieczony indyk z ziołami prowansalskimi, Herbes de Provence, oraz Herbes de Provence.

Instrukcje

1
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
2
Aby zrobić indyka: umieść ruszt w najniższej jednej trzeciej piekarnika i rozgrzej do 400 stopni F.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
3
Indyka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ręczniki PapieroweRęczniki Papierowe
4
Umieść indyka na stojaku w dużej brytfannie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
5
Umieść ćwiartki pomarańczy i cytryny, cebulę i 2 gałązki każdego świeżego zioła w głównej jamie indyka. Zwiąż nogi razem, aby zachować kształt indyka. Wymieszaj 2 łyżki masła, zioła prowansalskie, olej i 1 1/2 łyżeczki soli i pieprzu w małym rondelku na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Natrzyj masłem całego indyka oraz między mięsem z piersi indyka a skórą.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 Szklanki Czerwonych Lub Zielonych Winogron Bez Pestek, Przekrojonych Na Pół2 Szklanki Czerwonych Lub Zielonych Winogron Bez Pestek, Przekrojonych Na Pół
Sól I PieprzSól I Pieprz
Pierś Z IndykaPierś Z Indyka
Klin CytrynowyKlin Cytrynowy
MasłoMasło
PomarańczowyPomarańczowy
Cała TurcjaCała Turcja
CebulaCebula
MięsoMięso
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
Sucha Przyprawa RubSucha Przyprawa Rub
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
6
Umieść karkówkę z indyka i podroby na brytfannie. (Przepis można przygotować do tego momentu 1 dzień wcześniej. Przykryj i wstaw do lodówki.
Składniki, których będziesz potrzebować
Indycze SzyjeIndycze Szyje
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
7
Odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut przed pieczeniem.)
8
Przykryj pierś z indyka folią. Piecz przez 20 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pierś Z IndykaPierś Z Indyka
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
9
Wlej 3 szklanki bulionu na patelnię i wymieszaj, aby zeskrobać brązowe kawałki na dnie patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
BulionBulion
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
10
Dodaj pozostałe gałązki świeżych ziół na patelnię. Piecz indyka przez 40 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F.
Składniki, których będziesz potrzebować
świeże Ziołaświeże Zioła
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
PatelniaPatelnia
11
Zdejmij folię z indyka; wlej jeszcze 1 szklankę bulionu na patelnię. Kontynuuj pieczenie indyka, aż termometr do mięsa włożony w najgrubszą część uda zarejestruje 165 stopni F do 175 stopni F lub aż soki będą czyste, gdy najgrubsza część uda zostanie przebita szpikulcem, od czasu do czasu fastrygując sokami z patelni, około 1 godziny i 30 minut dłużej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
BulionBulion
MięsoMięso
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr KuchennyTermometr Kuchenny
SzaszłykiSzaszłyki
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
PatelniaPatelnia
12
Przełóż indyka na półmisek i namiot z folią.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
13
Odstaw na 30 minut podczas przygotowywania sosu.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOSSOS
14
Aby zrobić sos: odcedź soki z patelni z indyka z brytfanny przez sito i do 4-szklanej miarki; wyrzucić ciała stałe. Odłóż tłuszcz z soków na patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
SOSSOS
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
MiarkaMiarka
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
SitoSito
15
Dodaj wystarczającą ilość bulionu z kurczaka, około 1 do 2 filiżanek, do soków na patelni, aby odmierzyć łącznie 4 filiżanki. Roztop pozostałe masło w ciężkim dużym rondlu na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Rosół Z KurczakaRosół Z Kurczaka
MasłoMasło
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
PatelniaPatelnia
16
Dodaj mąkę i ubijaj przez 1 minutę. Stopniowo ubij bulion. Dusić, aż sos lekko zgęstnieje, często ubijając, około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I PieprzSól I Pieprz
BulionBulion
Mąka UniwersalnaMąka Uniwersalna
SOSSOS
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
17
Podawaj indyka z sosem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
SOSSOS
TrudnośćEkspert
Gotowe W4 hrs, 15 m.
Porcje10
Ocena Zdrowia38
Magazyn