Dżem Żurawinowy Potpourri
Dżem żurawinowy Potpourri może być tylko przyprawą, której szukasz. Ten przepis sprawia, że 60 porcji z 41 kalorii, 0g białka, oraz 0g tłuszczu każdy. Na 15 centów za porcję, ten przepis okładki 1% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 55 mówi, że trafił w sedno. Mieszanka mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, żurawiny i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 9%. Ten wynik jest bardzo zły (ale nadal można go naprawić). Podobne przepisy to Boże Narodzenie Potpourri, Boże Narodzenie Potpourri, oraz Potpourri cioci Peggy.
Instrukcje
Rozmrozić żurawinę, jeśli używasz zamrożonych. Żurawinę umyć i osuszyć, a następnie umieścić w misce. Rozgnieść je lekko maserem ziemniaczanym, następnie posypać 1/4 szklanki cukru. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Podczas gdy żurawina siedzi, umieść mały talerz w zamrażarce, aby później przetestować dżem pod kątem odpowiedniej grubości.
Dodaj żurawinę, skórkę pomarańczową, sok z cytryny, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cayenne i sól do robota kuchennego i pulsuj kilka razy, aż żurawina będzie gruba, ale nie całkowicie upłynniona.
Upewnij się, że słoiki są wysterylizowane i gotowe do pracy, i uruchom bardzo duży garnek z wodą do zagotowania na piecu do przetwarzania napełnionych słoików. Trzymaj garnek z wodą szczelnie przykryty.
Wlać owoce do dużego, głębokiego, o grubym dnie garnka.
Dodaj brązowy cukier i masło, dobrze mieszając, aby połączyć. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną bąbelkować i pluć. Użyj skimmera, aby odcedzić każdą tworzącą się pianę. Gotować przez około 20 minut, często mieszając, aby owoce nie przyklejały się do dna garnka.
Zacznij testować dżem pod kątem doneness.
Rozłóż 1/2 łyżeczki ugotowanych owoców na zimnym talerzu i włóż z powrotem do zamrażarki. Odczekaj 30 sekund, a następnie przeprowadź palcem przez owoc. Powinna być wystarczająco gruba, aby utrzymać ścieżkę, gdy przejdziesz przez nią palcem. Jeśli chcesz grubszego dżemu, umieść talerz z powrotem w zamrażarce i gotuj owoce przez kolejne 3 minuty i ponownie przetestuj. Powtarzaj aż do uzyskania pożądanej grubości, ale uważaj na zbyt długie gotowanie lub zmienisz smak dżemu.
Wyjmij garnek z ognia i użyj łyżki, aby usunąć pianę z powierzchni owoców. Kadzi dżem do sterylizowanych słoików, pozostawiając 1/2 cala nadproża i przetwarzać je w łaźni z gorącą wodą przez 10 minut. Nieotwarte słoiki będą przechowywać w temperaturze pokojowej do 6 miesięcy. Otwarty dżem należy przechowywać w lodówce.