Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy to przyprawa, która służy 30. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 0g białka, 0g tłuszczu, oraz w sumie 44 kalorie. Na 59 centów za porcję, ten przepis okładki 2% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 3 osoby uznały ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Jest idealny do Dzień Matki. Mieszanka truskawek, cukier dżem, i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne i przyjazne dla fodmap dieta. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 21%. Ten wynik nie jest tak ogromny. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Dżem z zamrażarki truskawkowej o niskiej zawartości cukru + wskazówki i porady dotyczące konfitury, dżem truskawkowy, jak zrobić dżem truskawkowy, truskawkowy s, oraz Dżem truskawkowy jalapeno i truskawkowa bazylia.
Instrukcje
Przygotować truskawki, wycierając je kawałkiem wilgotnego papieru kuchennego. (Wycieranie truskawek zamiast ich mycia zapewnia, że owoce nie wchłaniają zbyt dużej ilości wody, a dżem nie ustawia się łatwo.) Aby łuskać owoce, użyj noża, aby wyciąć kształt stożka w truskawce i usunąć łodygę.
Pokrój duże jagody na pół.
Truskawki włóż do miski i delikatnie przerzuć przez cukier. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin lub na noc. Proces ten pomaga w rozpuszczeniu cukru, zapewnia, że owoce nie rozpadają się zbytnio i pomaga zachować żywy kolor.
Przed rozpoczęciem dżemu włóż 2 spodki do zamrażarki. Mieszankę truskawkową przełożyć na patelnię z sokiem z cytryny. Ustawić na małym ogniu i gotować bardzo delikatnie. Jeśli cukier pozostanie na bokach patelni, zanurz pędzel do ciasta w gorącej wodzie i umyj cukier.
Kiedy nie czujesz już żadnych ziaren cukru, podgrzej ogień, aby zacząć bulgotać dżem i doprowadzić go do wrzenia. (Cukier musi być całkowicie rozpuszczony przed zwiększeniem ciepła, w przeciwnym razie trudno będzie ustawić dżem i może zawierać skrystalizowane bryły cukru.)
Gotuj twardo przez 5-10 minut, aż dżem osiągnie 105 ° C na termometrze konserwowym lub cyfrowym, a następnie wyłącz ciepło. Jeśli nie masz termometru, łyżka trochę dżemu na jednym z zimnych spodków. Pozostaw na 30 sekund, a następnie naciśnij palcem; jeśli dżem się zmarszczy i nie zaleje, aby wypełnić lukę, jest gotowy. Jeśli nie, włącz ponownie ciepło i gotuj jeszcze przez 2 minuty, a następnie wyłącz ciepło i ponownie wykonaj test zmarszczek. Powtarzaj, aż będzie gotowy.
Użyj łyżki, aby przejrzeć wszelkie szumowiny, które wynurzyły się na powierzchnię i wyrzuć to. Zrób to tylko raz na końcu, a nie stale podczas fazy wrzenia, aby zmniejszyć marnotrawstwo.
Dodaj gałkę masła, jeśli chcesz, do gotowego dżemu i wymieszaj, aby się stopić. Pomoże to rozpuścić wszelkie resztki szumowiny, których nie udało Ci się oderwać od góry. Pozostaw dżem na 15 minut, aby upewnić się, że owoce pozostają zawieszone w mieszaninie i nie wszystkie unoszą się na górze słoika z dżemem. Tymczasem wysterylizuj swoje słoiki.
Kadzi do ciepłych słoików, wypełniając tuż poniżej krawędzi.
Umieść woskową tarczę na dżemie (zapobiega to tworzeniu się pleśni), a następnie przykryj pokrywką lub kółkiem celofanowym i elastyczną taśmą. Pop na etykiecie (Dołącz datę), plus ładny top tkaniny, jeśli chcesz. Dżem można przechowywać do 1 roku w chłodnym, suchym miejscu. Przechowywać w lodówce po otwarciu.