Czekoladowa Babka
Czekoladowa Babka może być tylko deserem, którego szukasz. Ten przepis służy 16 i kosztuje 38 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 4G białka, 8G tłuszczu, oraz w sumie 184 kalorie. Udaj się do sklepu i podnieś sól, mąkę chlebową, półsłodką czekoladę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. To będzie hit w Twoim Wielkanoc wydarzenie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Ogólnie ten przepis zarabia raczej kiepski wynik spoonacular z 18%. Spróbuj Czekoladowa Babka, Czekoladowa Babka, oraz Czekoladowa Babka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Ogrzać mleko i rozpuścić 1/4 szklanki masła w szklanej lub ceramicznej misce w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund lub na płycie kuchennej w rondlu.
Mąkę chlebową połączyć, 2 szklanki mąki uniwersalnej, drożdże i 1/4 szklanki cukru.
Dodać wodę, mieszaninę mleka i masła, jajko i sól do suchych składników i dobrze wymieszać.
Użyj haka do ciasta w mikserze stojącym na niskiej prędkości lub ugniataj ciasto ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki chlebowej, około 2 łyżek na raz (do 8 łyżek), aby ciasto było gotowe do użycia; zbyt duża ilość mąki może sprawić, że ciasto wyschnie. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do podwójnej wielkości, około 1 do 1 1/2 godziny.
Dodać nadzienie czekoladowe i streusel, gdy ciasto rośnie. Do nadzienia wymieszaj drobno posiekaną czekoladę, cynamon i 1/4 szklanki cukru.
Widelcem pokroić w 1/4 szklanki schłodzonego masła. Aby zrobić streusel, połączyć cukier cukierniczy i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej; pokroić w 1/4 szklanki schłodzonego masła, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy.
Gdy ciasto podwoi się, dziurkuj ciasto i pokrój je na dwie równe części. Luźno kształtować każdy kawałek w piłkę. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw na 10 minut.
Rozwałkuj jedną porcję na lekko posypanej mąką powierzchni, tworząc prostokąt o wymiarach 15x4 cali.
Posypać połową nadzienia czekoladowego, zwinąć, aby utworzyć długą kłodę i uszczelnić szew. Przymocuj końce, aby utworzyć koło i umieść pierścień, szew w dół, na pergaminowej blasze do pieczenia. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Użyj ząbkowanego noża lub nożyc kuchennych do cięcia szczelin w odstępach 1 cala wokół pierścieni. Przykryć pierścienie wilgotnymi ręcznikami kuchennymi i odstawić do podwojenia rozmiaru, około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
W razie potrzeby pieczywo posmarować umyciem jajecznym.
Posypać streusel na wierzchu.
Pieczemy bochenki przez około 25 minut, obracając blachy do pieczenia, aby promować nawet brązowienie, aż chleb będzie głęboki złoty brąz.