Ciasto wirowe waniliowo-Makowe
Ciasto waniliowo-Makowe to lacto ovo vegetarian przepis z 10 porcjami. Ten deser ma 570 kalorii, 11g białka, oraz 33g tłuszczu na porcję. Na 1,45 zł za porcję, ten przepis okładki 18% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Wiele osób zrobiło ten przepis, a 397 powiedziałoby, że trafił na miejsce. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Ten przepis z BBC Good Food wymaga mąki gąbczastej, masła, masła i ekstraktu z wanilii. Ogólnie ten przepis zarabia całkiem dobry spoonacular wynik 68%. Spróbuj Pączki cytrynowo-Makowe z polewą waniliową, Chewy migdałowe batoniki z makiem (również odmiana cytrynowego maku), oraz Zwycięskie mini babeczki Kokosowe ze skórką z maku, nadzieniem z rodzynek Muscat i polewą pietruszki z prażonym kokosem, toffi z lnu i maku oraz organicznymi różami dla podobnych receptur.
Instrukcje
Mąkę, drożdże, cukier, mleko, jajka i łyżeczki soli połączyć w wolnostojącym mikserze wyposażonym w hak do ciasta i mieszać przez 5 minut, lub wywinąć do dużej miski i wymieszać rękami przez 10 minut ciasto powinno wyglądać dość lepki na tym etapie.
Dodawać masło, bit po bitach, mieszając po każdym dodaniu, aż do całkowitego włączenia.
Wymieszać jeszcze przez kilka minut, aż będzie gładka.
Przełożyć do czystej, naoliwionej miski, przykryć arkuszem naoliwionej folii spożywczej i pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny w temperaturze pokojowej (w miejscu chłodnym, w przeciwnym razie masło w cieście zacznie się topić), następnie przenieść do lodówki i pozostawić na noc (można użyć ciasta od razu, ale smak nie będzie tak dobry).
Przełóż migdały na dużą patelnię i tosty przez kilka minut, aż zaczną brązowieć, następnie dodaj mak i tosty przez kilka minut więcej, aż aromatyczne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzone nasiona i orzechy przełożyć do malaksera z masłem, wanilią i miodem, a następnie zmiksować na gładką pastę.
Jeśli używasz ciasta z lodówki, wyjmij co najmniej 3 godziny (lub do osiągnięcia temperatury pokojowej) przed użyciem. Obficie posmaruj dużą puszkę masłem (nasza ma pojemność 2,5 litra). Wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą i delikatnie ugniataj, aby wybić pęcherzyki powietrza.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35 x 45 cm i rozprowadzić na całej powierzchni masłem makowym. Zaczynając od jednej z długich boków, mocno rozwałkuj ciasto. Z boku szwu do góry, umieścić ciasto w puszce Bundt w kształcie pierścienia, chowając jeden koniec do drugiego. Przykryj puszkę olejowaną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut lub do momentu, aż wypełni się mniej więcej puszką.
Piekarnik nagrzewany do 200C / 180C wentylator / Gaz
Odkryć i piec przez 35 minut, aż złoty kolor. Tymczasem do glazury wymieszaj cukier puder i wanilię z 2 łyżkami wody. Obróć ciasto na stojaku drucianym i szczotkować na całej z waniliową glazury zachować warstwowe go aż to wszystko jest zużyte. Schłodzić przez 10 minut przed podaniem.
Polecane wino: Cream Sherry, Moscato Dasti, Port
Ciasto świetnie komponuje się z Cream Sherry, Moscato d ' Asti i Porto. Częstą zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremowym sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. Jedno wino, którego możesz spróbować to NV Johnson Estate Cream Sherry. Ma 5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 19 dolarów.
NV Johnson Estate Cream Sherry
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste trwałe wykończenie. Teraz dobrze, ale nagrodzi tych, którzy pozwolą mu się starzeć"". Ulubiony napój przed posiłkiem. Rozważ to z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po kolacji z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Również wspaniałe w chłodne popołudnia, podawane z biszkoptami do kąpieli w ""włoskim stylu"". "