Ciasto rabarbarowe z kardamonem i pomarańczą
Ciasto rabarbarowe z kardamonem i pomarańczą może być właśnie deserem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 538 kalorii, 7G białka, oraz 26g tłuszczu. Ten przepis służy 8 i kosztuje $1.54 za porcję. 177 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Mieszanka mąki uniwersalnej, sól, skórka pomarańczowa i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. To będzie hit w Twoim Dzień Matki wydarzenie. Przynosi ci to Epikurious. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Ogólnie ten przepis zarabia solidna łyżeczka wynik 51%. Podobne przepisy to Ciasto rabarbarowe z kardamonem i pomarańczą, Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pomarańczą i kardamonem, oraz Krata-top ciasto rabarbarowe.
Instrukcje
Wymieszaj mąkę, cukier i sól w procesorze 5 sekund.
Dodać masło. Za pomocą włączania / wyłączania mieszaj, aż powstanie gruba Mączka.
Dodać 6 łyżek lodowatej wody. Za pomocą włączania / wyłączania mieszamy, aż utworzą się wilgotne grudki, dodając więcej wody z lodem o 1/2 łyżki stołowej, jeśli ciasto jest suche. Zbierz ciasto w piłkę. Podzielić na 2 kawałki, 1 nieco większe niż inne. Spłaszczyć na dyski. Owinąć i schłodzić co najmniej 1 godzinę i do 1 dnia.
Połączyć rabarbar, 2/3 szklanki cukru, sok pomarańczowy, skórka pomarańczowa, i kardamon w dużej głębokiej patelni. Wrzucić na średnim ogniu, aż ciecz zacznie bąbelkować. Zmniejszyć ciepło do średniego. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar będzie prawie miękki, mieszając bardzo delikatnie od czasu do czasu, aby utrzymać rabarbar nienaruszony, około 8 minut. Za pomocą łyżki szczelinowej przełożyć rabarbar na durszlak ustawiony nad miską.
Dodaj syrop z miski na patelnię. Gotować, aż soki na patelni są grube i zredukowane do 2/3 Puchar, dodając wszelkie dodatkowe odsączone Syrop z miski, o 7 protokół.
Wymieszać w konfiturach. Chłodna mieszanina na patelni 15 minut. Bardzo delikatnie złożyć rabarbar (nie overmix lub rabarbar rozpadnie).
Rozgrzej piekarnik do 191°.
Rozwałkuj większy krążek ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni do 12-calowego okrągłego.
Przenieś do 9-calowego szklanego naczynia do ciasta.
Rozwałkuj mniejszy krążek ciasta do 11-calowej rundy; pokrój w paski o szerokości 1/2 cala. Łyżka do nadzienia na ciasto. Ułóż 6 pasków ciasta na szczycie nadzienia, rozstaw równomiernie od siebie. Ułóż 5 pasków ciasta na szczycie nadzienia w przeciwnym kierunku, tworząc kratę. Uszczelnij pasek kończy się na krawędzi skorupy. Śmietanę i 2 łyżeczki cukru wymieszać w małej misce.
Pędzel nad kratą, ale nie krawędź skorupy.
Piec ciasto do wypełnienia pęcherzyków gęsto i skorupa jest złoty, pokrywając krawędź folią, jeśli brązowieje zbyt szybko, o 55 protokół. Super ciasto.
Pokroić w kliny; podawać z lodami.