Chleb owsiany z cynamonem
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na chleb, więc wypróbuj Oatmeal Cinnamon Bread. Ten przepis pozwala na przygotowanie 32 porcji, każda zawiera 166 kalorii , 3 g białka i 6 g tłuszczu . Za 14 centów za porcję przepis ten pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką cukier, masło, ciepłe mleko i kilka innych składników, możesz go przygotować. Ten przepis z Taste of Home ma 1 fanów. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 1 godziny i 10 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 27% . Ta ocena jest raczej słaba. Podobne przepisy to Apple Cinnamon Oatmeal , Cinnamon Roll Oatmeal i Cinnamon Toffee Praline Oatmeal Cookies .
Instrukcje
W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
Dodaj płatki owsiane, mleko, smalec, 1/2 szklanki cukru, jajka, sól i 2 szklanki mąki; ubijaj, aż masa będzie gładka.
Dodaj pozostałą mąkę w ilości wystarczającej do uzyskania miękkiego ciasta. Przełóż na posypaną mąką powierzchnię; ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut.
Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby nasmarować wierzch. Przykryj i wyrośnij w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 1 godziny.
Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 10 minut. Podziel na pół, rozwałkuj każdą porcję na prostokąt o wymiarach 16 cali x 8 cali.
Wymieszaj cynamon z resztą cukru i posyp ciasto, tak aby nie odchodziły od brzegów aż do 1,25 cm.
Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od krótszego boku; zlep krawędzie, aby je uszczelnić.
Umieść bochenki stroną zszytą do dołu w dwóch natłuszczonych foremkach o wymiarach 9 x 5 cali. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoją objętość, około 25 minut.
Piecz w temperaturze 375° przez 40-45 minut lub do uzyskania złotego koloru. Przykryj luźno folią, jeśli chleb za szybko się zrumieni.
Wyjąć z patelni i pozostawić do ostygnięcia na kratce.