Carciofi alla Giudea
Carciofi alla Giudea może być tylko przystawka szukasz. Ten jaskiniowiec, bezglutenowy, pierwotny i cały 30 przepis służy 4 i kosztuje 3,46 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 10g białka, 2G tłuszczu, oraz w sumie 150 kalorii. Mieszanka baby karczochy, cytryny, oliwa z oliwek i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 70%, co jest solidne. Podobne przepisy to Carciofi Alla Fiesolana (karczochy duszone), Karczoch rzymski styl: Carciofi alla Romana, oraz Serduszka z karczocha z miętą (carciofi Alla Romana).
Instrukcje
1 cytrynę pokroić na pół. Wycisnąć sok do dużej miski; dodać połówki cytryny. Napełnij miskę 2/3 wodą. Pracując z 1 karczochem na raz, odrywaj ciemne zewnętrzne liście, aż pozostaną tylko bladozielone liście. Trim koniec off macierzystych i wyciąć 1/2 cala off top karczoch; dodać do cytryny wody. Powtórz z pozostałymi karczochami.
Napełnij kolejną dużą miskę lodową wodą. Karczochy blanszować w dużym rondlu z wrzącą osoloną wodą 10 sekund; przenieść do wody z lodem, aby całkowicie ostygnąć.
Usuń karczochy z wody i otrząśnij nadmiar wilgoci. Delikatnie podważyć liście i nacisnąć tak płasko, jak to możliwe. Odwróć karczochy na papierową powierzchnię roboczą wyłożoną ręcznikiem i naciśnij, aby utrzymać otwarte liście.
Odcedzić 30 minut. (Można przygotować 4 godziny wcześniej. Przykryć plastikiem i odstawić w temperaturze pokojowej.)
Linia duża blacha do pieczenia z ręcznikami papierowymi.
Dodaj wystarczającą ilość oliwy z oliwek do ciężkiego dużego rondla, aby osiągnąć głębokość 2 cale. Przymocuj termometr do głębokiego smażenia z boku rondla z końcówką zanurzoną w oleju.
Rozgrzać olej na średnim ogniu, aż termometr zarejestruje 177°. pracując z 1 karczochem na raz, mocno chwyć koniec łodygi karczocha długimi szczypcami. Zanurz karczoch w oleju na dnie rondla, naciskając, aby liście były otwarte i smażyć, aż liście utrzymają kształt, około 15 sekund. Uwolnij karczoch (obróci stronę łodygi w dół). Powtórz z 3 więcej karczochów i kontynuować smażenie, aż karczochy serca są po prostu miękkie po przekłuciu nożem, o 4 minuty dłużej. Za pomocą szczypiec Usuń karczochy z oleju; przenieś, trzpień do góry, do ręczników papierowych, lekko naciskając, aby utrzymać liście otwarte. Przekręć karczochy, aby osuszyć je na papierowych ręcznikach. Powtórz z pozostałymi karczochami.
Pozostałe cytryny pokroić w kliny.
Karczochy podawać z cytrynowymi klinami.
Kupuj karczochy dla dzieci, tak jak robią to Włosi: Wybierz każdą z nich indywidualnie, wybierając te, które są ciężkie do ich rozmiaru. Liście nie powinny mieć brązowych krawędzi i powinny ciasno owijać się wokół serca.