Baklava Pistacjowo-Orzechowa
Przepis pistacjowo-orzechowy Baklava może zaspokoić twoje pragnienie w ok. 2 godziny i 25 minut. Ten przepis służy 60 i kosztuje 29 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 2G białka, 11g tłuszczu, oraz w sumie 163 kalorie. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Świetnie sprawdza się jako deser. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za Wegetariańskie dieta. Udaj się do sklepu i odbierz wodę, mielone goździki, orzechy pistacjowe i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 12%, co nie jest takie niesamowite. Podobne przepisy to Baklava Pistacjowo-Orzechowa, Dzień 12: Pistacjowa Baklawa, oraz Pistacjowa Baklava.
Instrukcje
W dużej misce, wymieszać orzechy pistacjowe, Orzechy laskowe, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, i 1/2 szklanki cukru.
Rozwiń rozmrożone ciasto filo i przykryj wilgotnym ręcznikiem, aby zapobiec wysuszeniu i pękaniu.
Posmaruj patelnię jellyroll o wymiarach 10x15 cali roztopionym masłem za pomocą pędzla do ciast.
Ułóż jeden arkusz ciasta na maślaną patelnię i posmaruj więcej masła. Powtarzaj, aż znajdzie się 8 masłowych arkuszy ciasta ułożonych w stos.
Posypać część mieszanki orzechów na tej warstwie, a następnie przykryć 3 kolejne warstwy ciasta, każda szczotkowana masłem.
Posypać więcej mieszanki orzechów, a następnie 3 warstwy masła. Powtarzaj ten wzór, aż mieszanina orzechów zniknie, zachowując 8 warstw ciasta na wierzch. Za każdym razem, gdy nakładana jest warstwa ciasta, należy ją zmiksować roztopionym masłem.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
Ciasto pokroić w paski, a następnie w diamenty. Kawałki powinny być nieco małe, ponieważ są tak słodkie. W tym momencie każdy kawałek może być nabijany całym goździkiem.
Rozgrzać Pozostałe roztopione masło do wrzenia i równomiernie skropić całą patelnię.
Piec przez 1 godzinę i 15 minut w nagrzanym piekarniku, lub aż równomiernie złoci się.
Podczas pieczenia ciasta, połączyć pozostałe 3 szklanki cukru, wody, miodu, 1 łyżeczka cynamonu i 1/4 łyżeczki zmielonych goździków w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto wyjdzie z piekarnika, natychmiast nalej syrop równomiernie na całą patelnię. Uważaj podczas nalewania; gorący syrop może spowodować, że masło w cieście się zagotuje i rozpryskuje. Pozostawić baklavę do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed podaniem.
Usuń całe goździki z kawałków przed jedzeniem.