Babciny starowłoski sos do spaghetti z klopsikami
Babciny starowłoski sos do spaghetti z klopsikami wymaga około 8 godzin od początku do końca. Ten przepis służy 24 osobom. Ten sos ma 304 kalorie, 16 g białka i 19 g tłuszczu na porcję. Za 97 centów za porcję ten przepis pokrywa 12% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis przypadł do gustu 5 smakoszom i kucharzom. Jeśli masz pod ręką sodę oczyszczoną, pieprz, chleb i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez Allrecipes. Niewiele osób przepadało za tym śródziemnomorskim daniem. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezmlecznej. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 42%, to danie jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Włoski sos do spaghetti z klopsikami, Zdrowszy włoski sos do spaghetti z klopsikami i Słynne włoskie klopsiki babci.
Instrukcje
Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu na dnie dużego rondla i smaż ząbki czosnku przez 5 do 8 minut, aż będą brązowe i pachnące.
Wyjmij ząbki czosnku i odłóż na bok.
Włóż nogi wieprzowe i kości karkówki do rondla i smaż, od czasu do czasu obracając, aż mięso i kości się zarumienią, około 15 minut.
Włóż ząbki czosnku do rondla, dodaj koncentrat pomidorowy i 1 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, wlej przecier pomidorowy. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, często mieszając od dołu, aby zapobiec przypaleniu, aż łapki świni będą miękkie, a mieszanina zacznie gęstnieć. Wymieszaj cukier, pieprz i sodę oczyszczoną. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu podczas przygotowywania klopsików.
Podarty chleb zalej w misce 1 szklanką wody. Odciśnij nadmiar wody z chleba i włóż go do dużej miski z 6 ubitymi jajkami, mieloną wieprzowiną, mieloną cielęciną i mieloną wołowiną.
Dokładnie wymieszaj i uformuj 24 klopsiki o średnicy około 2 1/2 cala.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek i posiekaną świeżą bazylię, gotuj przez około 1 minutę, a następnie dodaj klopsiki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż je ze wszystkich stron na brązowo, około 15 minut, w razie potrzeby pracując partiami.
Włóż zrumienione klopsiki wraz z oliwą, czosnkiem i bazylią z patelni do sosu, lekko mieszając, aby ich nie połamać.
Dodaj całe jajka na twardo i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 1/2 godziny, aż klopsiki będą ugotowane, sos będzie gęsty, a wszystkie smaki się wymieszają.