Przez dwa lata obiecywałam Davidowi, że zrobię mu tort urodzinowy domowej roboty. Pierwszy rok był kwestią logistyki i po prostu nie miałem gdzie go upiec, więc kupiłem idealnie dobre ciasto z piekarni w Victorii i obiecałem, że później zrobię "prawdziwe" ciasto. Cóż, do marca ubiegłego roku (miesiąc jego urodzin) jeszcze nie zrobiłam jego tortu z poprzedniego roku. Więc wiedziałem, że będę musiał zrobić jeden na pewno. Potem nastąpiła Katastrofa, ciasto, które wybrał, było totalną porażką. Chciał te czekoladowe ciastka ze stopioną lawą. Cóż, właściwie chciał ciasto, które robiła jego matka, ale to już inna historia na kolejny post. W każdym razie... ciasta lava były problematyczne, ponieważ powinieneś poczekać, aż stwardnieją w lodówce, zanim je upieczesz i dobrze...Torty urodzinowe Davida były wielkim, ponurym bałaganem! Wygląda na to, że wiszę mu teraz dwa torty urodzinowe, a jeśli się nie dostanę, trzy w marcu. Kiedy jeden z moich współpracowników przyniósł ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, które jego dziewczyna zrobiła na przyjęcie w pracy, wiedziałem, że będzie to idealne ciasto na jeden z urodzinowych tortów Davida. Dał znać swojej dziewczynie, a ona skierowała mnie do Smitten Kitchen po przepis. W miniony weekend upiekłam ciasta i jak wszyscy ostrzegali były niesamowicie miękkie. Wiedziałam też, że prawdopodobnie nie jesteśmy w wersji 3-warstwowej, więc zrobiłam tylko dwie warstwy i kilka babeczek. Owinęłam je w plastik i włożyłam do zamrażarki. Ostatniej nocy, kiedy wróciłam z pracy, zrobiłam lukier. Po obiedzie wyjąłem ciasta z zamrażarki i rozłożyłem lukier. Wydawało się, że to działa naprawdę dobrze, ponieważ nie miałem żadnych problemów z okruchami, o których inni wspominali. Jedynym problemem, jaki miałem, jest to, że kiedy lukier był na naprawdę chcieliśmy zjeść to ciasto. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie. Więc pominęliśmy ganache. Gdybym brał to ciasto gdzieś, gdzie prawdopodobnie użyłbym trochę ganache do dekoracji, ale nie tak bardzo, jak czekoladowy Post z masłem orzechowym na Smitten Kitchen. Chociaż jest to piękne zdjęcie, to ciasto jest naprawdę bogate bez ganache i myślę, że to może być po prostu na górze dla nas. Więc, w końcu myślę, że mam jeden tort urodzinowy, jeden na wynos! Wszystkiego Najlepszego David! Dzięki za cierpliwość!Czekoladowe Ciastko Z Masłem Orzechowym Z Rozkochanej Kuchni