Chleby makowe
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc wypróbuj chleby makowe. Ten przepis jest na 32 osoby. Uważasz na swoją sylwetkę? Ten wegetariański przepis lakto ovo ma 262 kalorie , 6 g białka i 14 g tłuszczu na porcję. Za 1,04 dolara za porcję ten przepis pokrywa 13% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Taste of Home wymaga mąki, masła, nadzienia makowego i jajek. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 55 minut . 1 osoba uznała ten przepis za pyszny i sycący. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 50% , co jest solidne. Wypróbuj Blueberry Chia-Poppy Seed Loaf - Gluten and Dairy Free , Grapefruit Poppy Seed Bread i Layered Poppy Seed Pastries , aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. W dużej misce utrzyj masło z cukrem.
Dodawaj jajka jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Dodaj skórkę z cytryny i sól. Wmieszaj drożdże. Stopniowo dodawaj mąkę i ubijaj na średnich obrotach przez 3 minuty (ciasto będzie lepkie). Nie wyrabiaj.
Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby nasmarować wierzch. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Uderz pięścią w ciasto. Wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię i podziel na cztery części.
Rozwałkuj każdy z nich na prostokąt o wymiarach 12 x 8 cali.
Posmaruj każdą porcję nadzieniem makowym, pozostawiając około 1,25 cm od brzegów.
Zwiń luźno, na kształt rolady, zaczynając od dłuższego boku; zlep szwy, aby je uszczelnić i podwiń końce.
Ułożyć szwem do dołu na dwóch natłuszczonych blachach do pieczenia.
Ostrym nożem zrób pięć do sześciu głębokich, ukośnych nacięć na wierzchu każdego bochenka. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi objętość.
Posmarować roztopionym masłem.
Piec w temperaturze 350° przez 30–35 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć z foremek i przełożyć na kratkę. Ostudzić przez 20 minut; w razie potrzeby oprószyć cukrem pudrem.