Żabnica z sosem cytrynowym
Żabnica z sosem cytrynowym to przystawka, która serwuje 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 3G białka, 28g tłuszczu, oraz w sumie 310 kalorii. Na 1,69 zł za porcję, ten przepis okładki 7% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 38 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Udaj się do sklepu i odbierz liście rukoli, blanszowane migdały, skórkę z cytryny i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne i pescatariańskie dieta. Ogólnie ten przepis zarabia całkiem dobry spoonacular wynik 49%. Spróbuj Tagine Monkfish, Żabnica Curry, oraz Żabnica Z Ratatouille dla podobnych receptur.
Instrukcje
W misce umieścić żabnicę z trawą cytrynową, liśćmi limonki, tymiankiem cytrynowym i oliwą z oliwek. Przykryć i schłodzić przez 6 godzin do marynowania.
Tymczasem, zrobić sos cytrynowy. Plastry skórki z cytryny pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie odcedzić. W małym rondlu blanszowaną skórkę cytrynową gotować z cukrem w 140 ml wody przez około 5 minut.
Skórkę z cytryny odcedzić i wymieszać z pozostałymi składnikami i 2 łyżkami wody. Smak i sezon, jeśli chcesz.
Około 20 minut przed gotowością do jedzenia, wyjąć żabnicę z marynaty i lekko doprawić.
Rozgrzać trochę oliwy z oliwek na dużej patelni nieprzywierającej na średnim ogniu i smażyć medaliony z żabnicy przez 4 minuty z każdej strony, aż staną się złote.
Wyjąć z patelni i pozostawić do odpoczynku w ciepłym miejscu na 4 minuty. Aby podać, delikatnie ogrzać dressing, dodając więcej wody w razie potrzeby. Łyżka na żabnicy i wokół talerza, a następnie rozsypać liśćmi rukoli.
Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir
Monkfish bardzo dobrze współpracuje z Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Jednym z win, które można spróbować jest Alois Lageder Terran Alpina Pinot Grigio vigneti delle Dolomiti. Ma 4,3 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 16 dolarów.
![Alois Lageder Terra Alpina Pinot Grigio Vigneti delle Dolomiti]()
Alois Lageder Terra Alpina Pinot Grigio Vigneti delle Dolomiti
# 51 Wine Spectator Top 100 of 2021Alois Lageder Terra Alpina Pinot Grigio ma jasnożółty kolor z wyraźnymi kwiatowymi aromatami z nutą przyprawy; średnio treściwy z dobrą mineralnością i precyzyjnym wykończeniem.Dobrze pasuje do ryb i skorupiaków, drobiu, białych mięs jako przystawka lub do posiłku