Łosoś w glazurze brzoskwiniowej
Przepis na Łosoś w glazurze brzoskwiniowej można przygotować w około 25 minut. Ten bezglutenowy i pescatarianowy przepis przeznaczony jest dla 8 osób i kosztuje 3,16 USD za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 23 g białka, 30 g tłuszczu i łącznie 488 kalorii. Ten przepis z Taste of Home wymaga masła, ząbka czosnku, brzoskwiń i konfitur brzoskwiniowych. 1 osoba uznała ten przepis za smaczny i satysfakcjonujący. Świetnie sprawdza się jako dość drogie danie główne. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 43%. Ten wynik jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Łosoś w glazurze brzoskwiniowej z malinami, Łosoś w glazurze Teriyaki z salsą brzoskwiniową i prezentem oraz Łosoś w glazurze słodko-pikantnej z smakiem brzoskwiń i pieprzu.
Instrukcje
W misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej połącz masło i konfitury. Przykryj i wstaw do mikrofalówki na wysoką moc przez 45-60 sekund. Mieszaj sok z limonki, czosnek i musztardę, aż się połączą. Fajny. Odłóż 1 filiżankę do posmarowania i podania.
Umieść filety z łososia w dużej zamykanej plastikowej torbie; dodać pozostałą masę brzoskwiniową. Zamknij torebkę i obróć do płaszcza. Marynuj przez 20 minut.
Odcedzić i wyrzucić marynatę. Używając szczypiec o długich trzonkach, zwilż papierowy ręcznik olejem kuchennym i delikatnie posmaruj ruszt grilla.
Połóż łososia skórą do dołu na ruszcie grilla.
Grilluj pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. Połóż połowę zarezerwowanej mieszanki brzoskwiniowej na łososiu. Grilluj 10-15 minut dłużej lub do momentu, aż ryba zacznie się łatwo łuszczyć widelcem, często podlewając.
Podawać z pokrojonymi brzoskwiniami i pozostałą mieszanką brzoskwiniową.
Polecane wino: Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc
Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc to świetny wybór do łososia. Aby zdecydować się na kolor biały lub czerwony, należy wziąć pod uwagę przyprawy i sosy. Chardonnay jest doskonałym przyjacielem maślanych, kremowych dań, podczas gdy sauvignon blanc może uzupełniać dania ziołowe lub cytrusowe. Jasna czerwień o niskiej zawartości tanin, taka jak pinot noir, świetnie komponuje się z pieczonym lub grillowanym łososiem. Riesling z winnicy Thousand Islands z oceną 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 13 dolarów za butelkę.
![Riesling z winnicy Tysiąca Wysp]()
Riesling z winnicy Tysiąca Wysp
Ten chłodny klimat, słodki styl Rieslinga charakteryzuje się owocowym aromatem z nutami moreli i brzoskwiń, po których następuje nuta cytrusów. Ma dobrze zrównoważone odczucie w ustach i słodki finisz.