Ziti i Bakłażan
Nigdy nie można mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc wypróbuj Ziti i Bakłażana. Ten przepis daje 6 porcji z 524 kaloriami , 17 g białka i 12 g tłuszczu każda. Za 1,51 USD za porcję ten przepis pokrywa 22% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Allrecipes wymaga cukru, parmezanu lub krążków chleba pita i bazylii. Kilku osobom naprawdę spodobało się to śródziemnomorskie danie. Ten przepis podoba się 10 smakoszom i kucharzom. Od przygotowania do podania ten przepis zajmuje około 1 godziny i 15 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 56% , co jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Pieczone Ziti z Ricottą i włoską kiełbasą , Pieczone Ziti i Zapiekanka z Pieczonego Ziti .
Instrukcje
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu i smaż bakłażana około 10 minut. Dodaj pomidory, bazylię, paprykę i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 45 minut.
Wymieszaj pieczone czerwone papryki na patelni z mieszanką bakłażana. Kontynuuj gotowanie, aż bakłażan będzie miał konsystencję reszty sosu.
Zagotuj duży garnek lekko osolonej wody.
Włóż makaron ziti do garnka i gotuj przez 9–11 minut, aż będzie al dente, a następnie odcedź.
Podawaj z ugotowanym ziti z bakłażanem i sosem pomidorowym.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C). Otwórz pity i równomiernie posmaruj wnętrze masłem.
Posyp parmezanem i dopraw papryką, solą i pieprzem. Lubię lekko posypać każdy kawałek papryką.
Podgrzej pity w rozgrzanym piekarniku, aż będą złocistobrązowe, około 6 minut. Użyj ich do nabierania sosu z bakłażana lub zjedz osobno.