Ziemniaki zapiekane
Zapiekane ziemniaki mogą być właśnie przepisem bezglutenowym, którego szukałeś. Za 1,95 dolara za porcję otrzymasz dodatek dla 2 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 17 g białka, 33 g tłuszczu i łącznie 483 kalorie. Udaj się do sklepu i kup masło, czosnek, złote ziemniaki z Yukon i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. 3 osoby przygotowały ten przepis i zrobią go jeszcze raz. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 10 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał całkiem niezły wynik łyżką wynoszący 50%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Zapiekane Ziemniaki, Zapiekane Ziemniaki i Najlepsze Zapiekanki Ziemniaczane.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Posmaruj masłem owalne naczynie do zapiekania o wadze 8 uncji.
Do średniego rondla dodaj pół na pół, szalotkę, czosnek, rozmaryn i gałkę muszkatołową. Doprowadź do lekkiego zagotowania.
Dodaj ziemniaki do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty; ziemniaki należy lekko zalać płynem. Gdy zauważysz, że płyn nieco zgęstnieje, usuń i wyrzuć gałązkę tymianku.
Do przygotowanego naczynia do zapiekania wlać połowę ziemniaków. Posmaruj 1 łyżką masła i połową Gruyere.
Wlać resztę ziemniaków i posypać Gruyere i parmezanem. Ziemniaki posmaruj ostatnią łyżką masła.
Przykryj folią i piecz przez 40 minut.
Zdejmij folię i piecz, aż ciasto będzie złote i musujące, jeszcze 10 minut.