Zapiekanka Ziemniaczana Endywia
Zapiekanka ziemniaczana endive może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 8G białka, 11g tłuszczu, oraz w sumie 232 kalorie. Ten przepis służy 2. Na 1,14 zł za porcję, ten przepis okładki 11% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Mieszanka pieczenia ziemniaków, ser szwajcarski, mąka, i garść innych składników są wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak aromatyczne. Jesień będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Przynosi wam to moje przepisy. Z łyżeczką wynik 57%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Belgijska zapiekanka z Endywią i szynką, Zapiekanka z kopru włoskiego i endywii belgijskiej, oraz Sałatka z pieczonych ziemniaków, endywii i rukoli.
Instrukcje
Margarynę rozpuścić w małym ciężkim rondlu na średnim ogniu, dodać mąkę i wymieszać, aż będzie gładka. Gotować, stale mieszając trzepaczką do drutu, 1 minutę. Stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając, aż biały sos zgęstnieje i będzie bąbelkowy.
Zdjąć z ognia; wymieszać z solą. Odstawić.
Płaszcz 7 - x 5 1/4-x 1 1/2-calowe naczynie do pieczenia z natryskiem do gotowania. Ułóż połowę plastrów endywii na dnie naczynia. Ułóż połowę plastrów ziemniaków na endywii; posyp połową szalotki i 1 łyżką sera. Wierzch polać połową białego sosu. Powtórz warstwy, kończąc pozostałym białym sosem i pozostałą 1 łyżką sera.
Piec, odsłonięty, w 350 przez 45 minut lub do ziemniaków jest miękki.