Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem Sunny'ego
Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem Sunny'ego to przepis peskatariański na 8 porcji. Za 2,16 USD za porcję przepis ten pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 38 g białka , 51 g tłuszczu i łącznie 851 kalorii . Najlepiej sprawdza się jako danie główne i jest gotowe w około 1 godzinę i 10 minut . Ten przepis jest typowy dla kuchni amerykańskiej. Ten przepis lubi 29 smakoszy i kucharzy. Zima będzie jeszcze bardziej wyjątkowa z tym przepisem. Ten przepis z Foodnetwork wymaga sosu worcestershire, bulionu z kurczaka, tuńczyka białego i groszku. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 79% , to danie jest całkiem dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem: Mommie Cooks , Najprostsze śniadanie w historii: Sunny Fruit Parfait i Zapiekanka z makaronem i kurczakiem Homestlye .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Zapiekanka: Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj masłem żaroodporne naczynie o wymiarach 33x23 cm (13x9 cali) lub naczynie do lasagne i odstaw.
Ugotuj makaron jajeczny w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente, około 8 minut.
Odcedź i natychmiast umieść makaron w dużej misce wypełnionej lodowatą wodą, aby zatrzymać gotowanie. Po ostygnięciu odcedź, a następnie wlej makaron do dużej miski z tuńczykiem, groszkiem i obydwoma serami. Wymieszaj, aby połączyć.
Na dużej patelni o prostych bokach rozgrzej 2 łyżki masła, oliwę z oliwek, cebulę i tymianek. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta, około 5 minut.
Dodaj grzyby, dopraw solą i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną i zrobią się ciemne, około 5 minut.
Dodaj sos Worcestershire i chrzan, a następnie posyp całą patelnię mąką. Mieszaj, aby mąka wsiąkła w warzywa i gotuj jeszcze minutę, aby stracić smak mąki. Podnieś ogień do średnio-wysokiego i dodaj bulion z kurczaka. Gotuj, aż lekko zgęstnieje, około 5 minut, a następnie powoli wmieszaj śmietanę kremówkę. Gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 4 minut. Spróbuj i dopraw solą, jeśli to konieczne.
Wlej sos grzybowy na przygotowany makaron w dużej misce i szybko wymieszaj, aby się połączył. Natychmiast wlej do przygotowanego dania.
Do posypki: W małej misce wymieszaj bułkę tartą z oliwą z oliwek. Dopraw szczyptą soli i zmielonym pieprzem. Mieszaj, aż bułka tarta równomiernie wchłonie olej.
Posyp równomiernie mieszanką bułki tartej wierzch naczynia i wstaw je bez przykrycia do piekarnika, aż boki naczynia zaczną się chrupać, a wierzch nabierze złotego koloru. Zajmie to około 35 minut.
Przed podaniem odstawić na 5 minut.