Zapiekanka z kopru włoskiego i endywii belgijskiej
Koper włoski i belgijska zapiekanka z endywii może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 5G białka, 17g tłuszczu, oraz w sumie 214 kalorii. Na 1,27 zł za porcję, ten przepis okładki 8% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 12. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jesień będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Jeśli masz ser dolce Gorgonzola, odtłuszczony bulion z kurczaka, prosciutto i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 27%. Ten wynik nie jest tak ogromny. Spróbuj Sałatka Z Kopru Włoskiego, Mache I Belgijskiej Endywii Z Mandarynkami Satsuma, Belgijska zapiekanka z Endywią i szynką, oraz Belgijska Endive Ham Au Gratin dla podobnych receptur.
Instrukcje
Uszczypnij delikatne zielone liście kopru włoskiego; opłucz, osusz, owinąć ręcznikiem, umieścić w plastikowej torbie i schłodzić do 1 dnia.
Przycinaj i odrzucaj łodygi, końce korzeni i wszelkie posiniaczone obszary z główek kopru włoskiego. Wypłukać głowice i przeciąć na pół wzdłuż w najszerszym wymiarze.
Przycinać i odrzucać odbarwione końce korzeni i wszelkie odbarwione liście z endywii.
Przeciąć głowy na pół wzdłuż.
Roztopić 2 łyżki masła na patelni o średnicy 10-12 cm na średnim ogniu.
Połóż tyle kopru włoskiego, ile będzie pasować, przyciąć stronę w dół, w patelni i brązowym lekko, 3 do 4 minut; obróć i brązowe zakrzywione boki, 3 do 4 minut dłużej. Jeśli masło zacznie się palić, dodaj wodę, 1 do 2 łyżek na raz. Ponieważ jest rumiany, przenieść koper włoski, pokroić bok do góry, do płytkiej 3-quart zapiekanki lub 9-przez 13-calowe naczynie do pieczenia, i brązowe pozostałe kawałki.
Gdy cały koper jest rumiany, położyć endywia wyciąć bok w dół na patelni i brązowy, 3 do 4 minut, dodając 1 do 2 łyżki wody, jeśli zacznie się przypalać. Odwrócone i brązowe górne boki, 3 do 4 minut dłużej.
Zdjąć patelnię z ognia i przenieść endywia do deski do krojenia.
Przetnij połówki na pół wzdłuż. Porwij plastry prosciutto na długie, wąskie paski. Owinąć sekcje endywii równo z prosciutto. Dopasuj kawałki endywii równomiernie między kawałkami kopru włoskiego w zapiekance.
Na nieumytej patelni na dużym ogniu, roztopić pozostałe 2 łyżki masła; dodać mąkę i mieszać, aż lekko rumiane, o 2 protokół.
Zdjąć z ognia i stopniowo ubijać bulion i śmietanę. Powrót patelni do wysokiej temperatury i ubijać aż do wrzenia; gotować i mieszać 2 minuty dłużej.
Dodać 1/3 szklanki sera i ubijać do rozpuszczenia.
Polać sosem równomiernie koprem i endywią, pokrywając wszystkie powierzchnie. Przykryć szczelnie folią.
Piec w piekarniku regularnym lub konwekcyjnym 375, aż koper włoski będzie po prostu miękki po przekłuciu, około 40 minut.
Odkryć, kropka z pozostałym serem, i piec, aż rumiane, o 20 protokół. Posiekać 1/2 szklanki liści kopru włoskiego i posypać zapiekanką.