Zapiekanka z Cukinii
Zapiekanka z cukinii wymaga od początku do końca około 1 godziny i 5 minut. Za 1,44 dolara za porcję otrzymasz przystawkę na 6 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 11 g białka, 19 g tłuszczu i łącznie 313 kalorii. 10221 osób przygotowało ten przepis i zrobi go ponownie. Ten przepis z Foodnetwork wymaga gruyere, bułki tartej, mąki i cukinii. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 63%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Zucchini e Pomodori Gratinati (Zapiekanka z Cukinii i Pomidorów), Zapiekanka Z Cukini i Zapiekanka Z Cukini.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Rozpuść masło na bardzo dużej (12-calowej) patelni i smaż cebulę na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż będzie miękka, ale nie rumiana.
Dodaj cukinię i gotuj pod przykryciem przez 10 minut lub do miękkości.
Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wmieszać mąkę.
Dodaj gorące mleko i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie sos.
Wlać mieszaninę do naczynia do pieczenia o wymiarach 8 na 10 cali.
Połącz bułkę tartą i Gruyere i posyp mieszaninę cukinii. Posmaruj 1 łyżką masła pokrojonego na małe kawałki i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż zarumieni się i zarumieni.