Wiejski chleb żytni z rodzynkami
Wiejski chleb żytni z rodzynkami może być dobrym przepisem na poszerzenie pudełka z przepisami na chleb. Ten wegetariański przepis bez nabiału i lakto ovo podaje 32 porcje i kosztuje 24 centy za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 3 g białka, 1 g tłuszczu i łącznie 134 kalorie. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Mieszanka melasy, wody, oliwy z oliwek i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak smaczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 5 minut. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 45% wyniku, co jest całkiem niezłym wynikiem. Podobne przepisy obejmują wiejskie bochenki żytnie, babeczki żytnie z rodzynkami i babeczki żytnie z rodzynkami.
Instrukcje
W misce wymieszaj 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, 1 szklankę mąki żytniej, drożdże i sól. W rondlu podgrzej wodę, 1/2 szklanki oleju, melasę i miód do temperatury 120–130°.
Dodaj do suchych składników; mieszaj tylko do zwilżenia. Dodaj pozostałą mąkę pszenną i żytnią oraz taką ilość mąki uniwersalnej, aby powstało średnio sztywne ciasto.
Obróć na posypaną mąką powierzchnię; posypać rodzynkami. Ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 8-10 minut. Nasmaruj miskę pozostałym olejem.
Włóż ciasto do miski, obracając raz, aby posmarować wierzch. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1-1/2 godziny.
Uderz ciasto w dół; obrócić na lekko posypaną mąką powierzchnię. Podziel na cztery części; Z każdej uformuj okrągły bochenek.
Umieścić w odległości 4 cali od siebie na dwóch blachach do pieczenia pokrytych sprayem kuchennym. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
Piec w temperaturze 325° przez 35-40 minut lub do złotego koloru.