Terrina z łososiem i przegrzebkiem z sałatką Frisée
Przygotowanie porów i bulionu na terrynę
Instrukcje
Doprowadzić Wino i wodę do wrzenia w 2-ćwiartkowym rondlu z pokrojonymi porami, cebulą, marchewką, gałązkami kolendry, 1 łyżką imbiru, 1/2 łyżeczki pokruszonych nasion kolendry, 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki białego pieprzu, następnie dusić, częściowo przykryte, 20 minut.
Wlać bulion przez sito o drobnych oczkach do miski, mocno naciskając, a następnie odrzucając ciała stałe. (Będziesz miał 1 do 1 1/2 szklanki bulionu.) Ustaw miskę w większej misce z lodem i zimną wodą i schłodzić bulion do zimna, 5 do 10 minut.
Podczas gdy bulion gotuje się na wolnym ogniu, rozetnij 1 stronę każdego poru wzdłuż, przecinając tylko do środka i odklej warstwy. Spłucz warstwy w ciepłej wodzie, aby usunąć ziarno, a następnie gotuj w garnku 6-8-litrowym wrzącej osolonej wody
do przetargu, około 10 minut.
Przenieść szczypcami do miski z lodem i zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie, a następnie rozłożyć warstwy płasko na papierowych ręcznikach i osuszyć.
Lekko olej Bochenek pan, następnie dolnej linii i długie boki patelni przez drapowanie niektóre pory w poprzek na dnie iw górę długie boki patelni, pozwalając co najmniej 1 cal pora powiesić na każdej stronie.
Łososia pokroić w 1-calową kostkę, następnie zważyć na wadze (jeśli używasz) z wystarczającą ilością przegrzebków (o
do całkowitego 1/2 funta i odstawić razem.
Przecier pozostałe 1/2 lb przegrzebki (o 1
z 1 łyżką białka jaja, 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki białego pieprzu w robocie kuchennym, aż będzie gładka.
Dodać 1/2 szklanki schłodzonego bulionu i dobrze wymieszać. Przy włączonym silniku dodaj 3 łyżki oleju w wolnym strumieniu, aż do włączenia.
Przecieru przegrzebka przenieść do wyłożonej terrine z gumową szpatułką i gładką górę równomiernie.
Wymieszać razem posiekane liście kolendry, 1/8 łyżeczki soli, a pozostałe łyżki imbiru i 1/2 łyżeczki pokruszonych nasion kolendry w małej misce, a następnie posypać równomiernie przegrzebek purée.
Przecier z łososia i przegrzebka wymieszać z pozostałą łyżką białka jajka, 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki białego pieprzu w procesorze, aż będzie gładka.
Dodać 1/2 szklanki schłodzonego bulionu i dobrze wymieszać. Przy włączonym silniku dodaj pozostałe 3 łyżki oleju w wolnym strumieniu, aż do włączenia. Łyżka przecieru z łososia równomiernie na mieszaninie ziół, aby wypełnić terrinę, a następnie gładką górę. Pory złożyć na przecierie, aby pokryć, wypełniając nagie miejsca dodatkowymi kawałkami pozostałych porów. Przykryj powierzchnię terryny olejowanym kawałkiem papieru woskowego lub pergaminem (naoliwionym bokiem w dół).
Umieść Bochenek w większej patelni do pieczenia i piecz w gorącej kąpieli wodnej
do momentu, gdy terryna zostanie właśnie ugotowana (terryna będzie jędrna w dotyku i łatwo oddzieli się od boków patelni), około 30 minut.
Pozostaw terrine na patelni bochenkowej na stojaku co najmniej 15 minut przed demontażem.
Zrobić sałatkę, gdy terrine stoi
* Pory do podszewki terryny można gotować 1 dzień wcześniej i schładzać, warstwy zwinięte w papierowe ręczniki, w szczelnej plastikowej torbie
* Terryna może być montowana, ale nie gotowana, 3 godziny wcześniej i schłodzona, pokryta
* Terryna może być gotowana 1 dzień wcześniej, jeśli podawana jest w temperaturze pokojowej. Schłodzić na patelni, odsłonić, następnie rozpuścić i schłodzić, przykryć folią. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem (zajmie to około 1 godziny)
* Vinaigrette może być wykonane 6 godzin wcześniej i schłodzone, pokryte. Sałatki można przygotować 6 godzin wcześniej i schłodzić osobno w szczelnie zamkniętych plastikowych torebkach.
· Vinaigrette can be made 6 hours ahead and chilled, covered. Salad greens can be prepared 6 hours ahead and chilled separately in sealed plastic bags.