Tarta z kruszonką żurawinowo-pomarańczową
Przepis na tartę z kruszonką żurawinowo-pomarańczową można przygotować w około 45 minut . Ten deser ma 239 kalorii , 2 g białka i 5 g tłuszczu na porcję. Ten przepis jest dla 12 osób. Za 58 centów za porcję przepis ten pokrywa 3% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 6 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę laktoowowegetariańską . Jest on dostarczany przez Taste of Home. Jeśli masz pod ręką sodę oczyszczoną, brązowy cukier, brązowy cukier i kilka innych składników, możesz go zrobić. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje bardzo złą (ale wciąż możliwą do poprawienia) ocenę Spoonacular wynoszącą 0% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Batony z kruszonką żurawinową , Batony z kruszonką ciasteczkową z jagodami i Dorsz z kruszonką chlebową .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 375°. W małej misce wymieszaj 1-3/4 szklanki pokruszonych krakersów i 1/4 szklanki cukru; wymieszaj z roztopionym masłem. Przyciśnij do dna i boków nieposmarowanej 11-calowej, karbowanej formy do tarty z wyjmowanym dnem.
Piec 7-8 minut lub do momentu, aż brzegi lekko się zrumienią. Ostudzić na kratce.
Do posypania w małej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier i pozostałe pokruszone krakersy i cukier; pokrój w zimne masło, aż będzie kruszone. Schłodź w lodówce podczas przygotowywania nadzienia.
Zetrzyj na tarce skórkę z pomarańczy w ilości odpowiadającej 1 łyżce stołowej.
Odetnij cienki plaster z górnej i dolnej części pomarańczy; postaw pomarańczę pionowo na desce do krojenia.
Odetnij skórkę i zewnętrzną błonę, zaczynając od góry. Trzymając pomarańczę nad miską, aby złapać sok, usuń części pomarańczy, krojąc wzdłuż błony. Wyciśnij błonę, aby zachować dodatkowy sok.
W dużym rondlu wymieszaj cukier, tapiokę, sodę oczyszczoną, cynamon i ziele angielskie.
Dodaj żurawinę, brandy, startą skórkę i pozostały sok; wymieszaj.
Odstawić na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 425°.
Doprowadź mieszankę żurawinową do wrzenia, cały czas mieszając.
Dodaj kawałki pomarańczy i podgrzej.
Wlać na spód ciasta i posypać polewą.
Piecz 10-15 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocistobrązowy. Ostudź na kratce.