Tarta rabarbarowa pieczona z sosem truskawkowym
Pieczone tarty rabarbarowe z sosem truskawkowym mogą być właśnie deserem, którego szukasz. Ten wegetariański przepis służy 6 i kosztuje 8,28 zł za porcję. Jedna porcja zawiera 4069 kalorii, 52g białka, oraz 270 g tłuszczu. 2 ludzie zrobili ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina. Jest idealny do Dzień Matki. Jeśli masz cukierników cukier, truskawki w ciężkim syropie, crème fraîche i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Przynosi ci to Epikurious. Z łyżeczką wynik 84% to danie jest super. Podobne przepisy to Tarta rabarbarowa pieczona z sosem truskawkowym, Tarta truskawkowo-rabarbarowa, oraz Tarta Truskawkowo-Rabarbarowa.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 218°.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj mąką wałek do ciasta na bardzo lekko posypanej mąką powierzchni w 12-calowy kwadrat. Przyciąć krawędzie ostrym nożem, a następnie pokroić ciasto na 6 prostokątów (około 6 na 4 cale każdy). Ułóż prostokąty od 1 do 2 cali na niezgrubionej blasze do pieczenia i nakłuj je widelcem.
Piec w środku piekarnika, aż ciasto jest nadmuchane i złocisty, 13 do 15 minut. Fajne ciasto na blasze do pieczenia na stojaku.
Obniżyć temperaturę pieca do 191°.
Układamy rabarbar w 1 warstwie na lekko naoliwionej płytkiej 15-na 10-calowej patelni do pieczenia (najlepiej nieprzywierającej) i równomiernie przesiewamy 2 łyżki cukru cukierniczego. Piec w środku piekarnika do miękkości, 15 do 25 minut, następnie ostudzić na patelni na stelażu.
Podczas pieczenia rabarbaru zrobić sos truskawkowy z nadzieniem śmietanowym: truskawki przecedzić syropem w robocie kuchennym, a następnie przecedzić przez bardzo drobne sito do miski.
Przesiać 5 łyżek cukru cukierniczego na crème fraîche i ubić do połączenia.
Pozostałe łyżki cukru cukierniczego przesiać na prostokąty ciasta. Zrób 3-calowe koryto wzdłuż w środku każdego prostokąta, delikatnie dotykając tylną łyżeczką. Kremowe nadzienie podzielić na korytka i polać rabarbarem, następnie skropić sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy i nadzienie śmietankowe można przygotować 1 dzień wcześniej i schłodzić osobno, przykryć.