Smażony kurczak
Smażony kurczak to danie główne z południa. Jedna porcja zawiera 427 kalorii , 23 g białka i 19 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 16 osób. Za 94 centy za porcję przepis ten pokrywa 17% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork ma 17 fanów. Od przygotowania do podania, przepis ten zajmuje około 50 minut . Mieszanka proszku cebulowego, pieprzu cayenne, proszku czosnkowego i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 58% . Ta ocena jest całkiem dobra. Podobne przepisy obejmują Crispy Buttermilk-herb fried chicken , Baked Fried Chicken With Cauliflower Mash i Buttermilk Skillet Fried Chicken .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Całego kurczaka pokrój na 4 piersi, 4 uda, 4 nogi i 4 skrzydła i odłóż na bok.
Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem lub w głębokim frytkownicy do temperatury 160°C.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, czarny pieprz, czosnek w proszku, cebulę w proszku i pieprz cayenne, aż będą dokładnie wymieszane. Odstaw.
Wlej maślankę do innej miski, wystarczająco dużej, aby zanurzyć w niej kurczaka.
Przygotuj stację pogłębiarską.
Umieść kurczaka w misce. Obok niej miskę maślanki, a obok niej suchą mieszankę.
Weź piersi, lekko oprósz je mieszanką mąki, a następnie zanurz je w maślance, aż będą nią pokryte, po czym włóż je do mieszanki mąki.
Weź piersi, które są w mieszance mąki i agresywnie wpychaj mieszankę mąki do mokrego kurczaka. Upewnij się, że kurczak jest bardzo dokładnie pokryty, w przeciwnym razie nie uzyskasz skórki i chrupkości, których szukasz. Delikatnie umieść piersi w gorącym oleju.
Następnie powtórz kroki panierowania z pozostałymi kawałkami kurczaka w następującej kolejności: udo, nóżka, a następnie skrzydło.
Kiedy włożysz ostatnie skrzydełko do frytkownicy, w oleju powinno być 16 kawałków kurczaka. Ustaw timer na 15 minut.
Po 15 minutach weź termometr sondowy i sprawdź temperaturę piersi. Jeśli wskazuje 180 stopni Fahrenheita, cały kurczak jest gotowy. (Pamiętaj, że będzie się dalej smażył po wyjęciu z frytkownicy.)
Wyjmij kurczaka z oleju i odcedź go przez 5 minut.
Przed podaniem odstawić na kolejne 10 minut do ostygnięcia.