Smażony kurczak
Smażony kurczak zajmuje około 5 godzin i 40 minut od początku do końca. Za 2,96 USD za porcję ten przepis pokrywa 45% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6 osobom. Jedna porcja tego dania zawiera około 71 g białka , 71 g tłuszczu i łącznie 1247 kalorii . To niedrogi przepis dla fanów kuchni południowej. Ten przepis z Foodnetwork wymaga proszku chile de arbol, maślanki, proszku cebulowego i oleju arachidowego. Ten przepis zachwycił 38 osób. Kilku osobom naprawdę smakowało to danie główne. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niesamowity wynik łyżką wynoszący 93% . Podobne przepisy to jamajski kurczak Jerk, smażony banan i smażona komosa ryżowa z makadamią i orzechami kokosowymi , Cook the Book: Chicken Kara-age, AKA Japanese Fried Chicken i Cook the Book: Chicken Kara-age, AKA Japanese Fried Chicken .
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
W dużej misce lub naczyniu do pieczenia wymieszaj 1 litr maślanki, 2 łyżki soli, 2 łyżeczki chile de arbol w proszku lub ostrego sosu i odrobinę pieprzu, jeśli to konieczne.
Dodaj kawałki kurczaka, obróć, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
Do miski włóż pozostałe 2 szklanki maślanki. W dużej misce wymieszaj mąkę, sproszkowany czosnek i cebulę, paprykę i 2 łyżeczki sproszkowanego chilli de arbol (lub cayenne). Podzielić mieszaninę mąki na 2 płytkie talerze i obficie doprawić solą i pieprzem.
Odcedź kurczaka na durszlaku i osusz go. Zanurzaj kawałki po kilka na raz w mieszance mąki i usuń nadmiar, następnie zanurz w maślance i poczekaj, aż nadmiar odcieknie. Na drugi talerz wsyp mąkę i usuń jej nadmiar.
Połóż kawałki kurczaka na kawałku woskowanego papieru lub na czystym talerzu i rozgrzej olej.
Wlej około 3 cali oleju na głęboką żeliwną patelnię; olej nie powinien sięgać wyżej niż do połowy wysokości ścianek garnka.
Postaw garnek na średnim ogniu i podgrzej olej do temperatury 375 stopni F na termometrze do głębokiego smażenia. Pracując partiami, dodawaj kawałki kurczaka do gorącego oleju, 3 lub 4 na raz i smaż, od czasu do czasu obracając kawałki, aż uzyskają równomiernie złoty kolor i będą ugotowane, około 20 minut.
Wyjąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na kratkę do odsączenia; powtórz, aby ugotować pozostałe kawałki.
Polecane wino: Riesling, Wino Musujące, Zinfandel
Riesling, wino musujące i Zinfandel to moje ulubione dania z kurczaka smażonego. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje kilka zasad, które pomogą Ci połączyć wino z południowymi potrawami. Przyjazny dla żywności riesling lub białe wino musujące będzie pasować do wielu smażonych potraw, a zinfandel świetnie komponuje się z daniami z grilla. Riesling SA Prum Essence z oceną 4,3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 14 dolarów za butelkę.
![SA Prum Esencja Riesling]()
SA Prum Esencja Riesling
Kolor blado złoty. Aromatyczny, o zapachu moreli i brzoskwini. Wytrawne o aromatach świeżych owoców, doskonale zrównoważone pikantną kwasowością i mineralnym charakterem. Ciesz się samo lub z szeroką gamą lekkich przekąsek i dań z owoców morza.