Sałatka Rukola z Smażonym Gorgonzolą
Sałatka rukola z smażonym gorgonzolą wymaga około 2 godzin i 27 minut od początku do końca. Jedna porcja zawiera 303 kalorie , 11 g białka i 23 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 6 osób i kosztuje 1,51 USD za porcję. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Dobrze sprawdza się jako przystawka. Ten przepis z Foodnetwork wymaga gorgonzoli, bułki tartej, skórki z cytryny i oliwy z oliwek. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę wegetariańską laktoowowegetariańską . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 55% , co jest solidne. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis, spodobały się również Azjatycka sałatka z gruszką i gorgonzolą z winegretem z granatów , Chrupiąca zimowa sałatka z dressingiem klonowo-gorgonzola i sałatka z jabłkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Zmiksuj gorgonzolę w malakserze na gładką i kremową masę, od czasu do czasu zeskrobując boki miski. Używając 1 zaokrąglonej łyżeczki sera na każdą, uformuj z sera 18 (1-calowych) kulek. Pracując partiami, obtocz kulki w jajku, a następnie w bułce tartej. Powtórz obtaczanie kulek w jajku i bułce tartej. Ułóż kulki na małej blasze do pieczenia. Przykryj i wstaw do lodówki do wystygnięcia, co najmniej na 2 godziny lub na całą noc.
Wymieszaj sok z cytryny, czosnek i skórkę z cytryny w średniej misce. Stopniowo ubijaj 1/3 szklanki oleju. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Odstaw dressing na bok.
Wlej tyle oleju do małego, ciężkiego rondla, aby sięgał do wysokości 5 cm.
Rozgrzej olej na średnim ogniu. W tym momencie wyjmij schłodzone kulki gorgonzoli z lodówki. Pracując partiami, dodawaj zimne kulki do gorącego oleju i smaż, aż będą złocistobrązowe, około 20 sekund. (Konieczne jest, aby kulki gorgonzoli były zimne, gdy wrzuca się je do oleju, w przeciwnym razie rozpadną się w oleju. Jeśli w dowolnym momencie zaczną się rozgrzewać, włóż je z powrotem do lodówki, aby znów stwardniały.) Używając łyżki cedzakowej, przenieś usmażone kulki na ręczniki papierowe, aby je odsączyć.
Wrzuć rukolę do dużej miski z wystarczającą ilością sosu, aby pokryć. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. Nałóż sałatkę na talerze. Na wierzch sałatki połóż gorące, smażone kulki gorgonzoli i podawaj natychmiast.