Ryż Basmati z szafranem (Zafrani Pulao)
Ryż Basmati z szafranem (Zaffrani Pulao) może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 4G białka, 8G tłuszczu, oraz w sumie 226 kalorii. Ten przepis służy 6. Na 60 centów za porcję, ten przepis okładki 7% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 51 minut. Mieszanka nasion kminku, regularny ryż, nici szafranu i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegańskie dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 38%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Basmati ryż i groch Pilaf (groch Pulao), Ryż Szafranowy Basmati, oraz Ryż Szafranowy Basmati dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść ryż w średniej misce; dodaj wystarczającą ilość zimnej wody, aby pokryć ryż. Rub ryż delikatnie między palcami; odcedzić. Powtórz 4 lub 5 razy, aż woda będzie czysta; odcedzić. Przykryć ryż zimną wodą; namoczyć 30 minut.
Rozgrzać olej w rondlu 2-quart na średnim ogniu.
Dodaj orzechy nerkowca; stir-fry 10 do 20 sekund lub aż orzechy nerkowca są złotobrązowe.
Wyjąć łyżką szczelinową; osuszyć na ręcznikach papierowych.
Dodać rodzynki do gorącego oleju; Stir-smażyć 20 do 30 sekund lub aż rodzynki pulchnie.
Usuń z rowkiem łyżką; dodać do nerkowca do odsączenia.
Dodaj nasiona kminku, ziarna pieprzu, strąki kardamonu, goździki, liście laurowe i laski cynamonu do gorącego oleju; skwierczeć 15 do 30 sekund.
Wymieszać w cebuli; mieszać smażyć 3 do 4 minut lub aż cebula będzie złoty kolor.
Dodać ryż; delikatnie wymieszać smażyć 1 minutę, uważając, aby nie złamać delikatnych ziaren ryżu. Wymieszać w 1 1/2 szklanki zimnej wody, szafran i sól.
Podgrzać do wrzenia, mieszając raz; zmniejszyć ciepło do średnio-wysokiej. Gotować odkryte 5 do 6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż prawie cała woda odparuje.
Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu. Przykryć i gotować 5 minut; zdjąć z ognia.
Niech ryż stać pokryte 10 do 15 minut.
Puch ryżu widelcem lub łyżką do uwolnienia pary.
Podawać posypane prażonymi nerkowcami i rodzynkami.
Podawać z pieprzem, strąkami kardamonu, goździkami, liśćmi laurowymi i laskami cynamonu, które pozostały, aby nadal smakować ryż, ale ich nie jeść.