Risotto z Boczkiem i Jarmużem
Zapomnij o wychodzeniu na miasto i zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy masz ochotę na śródziemnomorskie jedzenie. Spróbuj zrobić risotto z boczkiem i jarmużem w domu. Z tego przepisu wychodzą 4 porcje zawierające 454 kalorie , 22 g białka i 15 g tłuszczu każda. Za 2,07 USD za porcję ten przepis pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis zachwycił 20 osób. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Jest dostarczany przez Foodnetwork. Świetnie sprawdza się jako danie główne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 15 minut . Udaj się do sklepu i kup pieczoną marchewkę, bekon, paprykę i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 71% , to danie jest całkiem dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Risotto z boczkiem i jarmużem , Risotto z jarmużem i farro oraz Risotto z grzybami i dużą ilością jarmużu .
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Umieść ruszt na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
W dużym, ciężkim rondlu lub patelni smaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący, od 8 do 10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij boczek i odsącz go na ręcznikach papierowych.
Dodać cebulę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj do miękkości, około 5 minut.
Dodać ryż i mieszać przez 2 minuty.
Dodaj 3 szklanki bulionu i sok z cytryny. Zwiększyć ogień i doprowadzić mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Przykryj szczelną pokrywką i piecz w piekarniku przez 20 do 25 minut.
Wyjmij patelnię z piekarnika i włóż ją z powrotem do pieca na średnim ogniu.
Zdejmij pokrywkę i dodaj kurczaka, jarmuż, pieczone warzywa i 1/4 szklanki bulionu z kurczaka. Mieszaj, aż jarmuż zwiędnie, około 5 minut, w razie potrzeby dodając dodatkowy bulion, aż risotto będzie kremowe. Wymieszać z ugotowanym boczkiem i serem. Rozlać do misek i podawać.
Polecane wino: Chianti, Verdicchio, Trebbiano
Risotto można łączyć z Chianti, Verdicchio i Trebbiano. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie wina białe, które dobrze komponują się z rybami i białym mięsem, natomiast Chianti to świetne włoskie czerwone wino do cięższych, odważniejszych dań. Piccini Chianti Classico z oceną 4,6 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 10 dolarów za butelkę.
![Piccini Chianti Classico]()
Piccini Chianti Classico
Jasny rubin z nutą fioletu. Nuty śliwki i fiołka mieszają się z bujnymi, dojrzałymi dzikimi jagodami. W smaku ekspansywne i żywe, z utrzymującym się, aksamitnym posmakiem w ustach. Długi finisz zatopiony w owocach. Wszechstronne wino, najlepiej podawane w temperaturze 64°F, fantastyczne do soczystych czerwonych mięs, grillowanych lub pieczonych.