Risotto w cytrynowym kubku
Risotto w cytrynowym kubku wymaga około 40 minut od początku do końca. Jedna porcja tego dania zawiera około 8 g białka , 8 g tłuszczu i łącznie 365 kalorii . Za 1,43 dolara za porcję otrzymujesz przystawkę dla 6 osób. 3 osoby uznały ten przepis za pyszny i sycący. Jest to przepis w rozsądnej cenie dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. Mieszanka masła, skórki z cytryny, szalotki i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje dobrą ocenę Spoonacular wynoszącą 45% . Podobne przepisy to Asparagus Lemon Risotto , Lemon and Arënkha Msc Risotto With Anchovy-Fried Crumbs i Lemon Rosemary Risotto .
Instrukcje
W średnim rondlu zagotuj bulion i 1/2 szklanki wody. Przykryj bulion i trzymaj na małym ogniu.
W średniej wielkości rondlu o dużej pojemności rozpuść 2 łyżki masła na średnim ogniu.
Dodaj szalotkę i smaż, aż będzie miękka, ale nie brązowa, około 3 minut.
Dodaj ryż i wymieszaj, aby pokrył się masłem.
Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu, aż wino prawie całkowicie odparuje, około 3 minut.
Dodaj 1/2 szklanki gotującego się bulionu i mieszaj, aż prawie całkowicie się wchłonie, około 2 minuty. Kontynuuj gotowanie ryżu, dodając bulion po 1/2 szklanki na raz, stale mieszając i pozwalając, aby każda porcja bulionu wchłonęła się przed dodaniem kolejnej, aż ryż będzie miękki, ale nadal jędrny w dotyku, a mieszanka będzie kremowa, około 20 minut.
Zdjąć z ognia. Wymieszać z pozostałą łyżką masła, 2 łyżkami parmezanu, serem mascarpone, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Aby podać, odetnij 1/4 cala od spodu każdej cytryny, aby mogły stać samodzielnie. Odetnij 1 cal od końca trzonu. Za pomocą łyżki do grejpfruta wydrąż miąższ cytryny i wyrzuć. Napełnij każdą cytrynę około 1/2 szklanki risotto.
Posyp wierzch pozostałymi 2 łyżkami parmezanu.