Por Ziemniaczany Au Gratin
Por ziemniaczany Au Gratin jest bezglutenowe przystawka. Na 2,35 zł za porcję, ten przepis okładki 27% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 19g białka, 45 g tłuszczu, oraz w sumie 618 kalorii. Ten przepis służy 4. 16 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Mieszanka ciężkiej śmietany, gruyere, do 5 wiórków gruyere i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 77%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Tarka Ziemniaczano-Porowa, Zapiekanka z pora i ziemniaków, oraz Dwie Zapiekanki Ziemniaczano-Porowe dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 300 °F.
Usuń korzenie i zielone liście z porów. Białą część pora umyć i osuszyć.
Porów podziel na pół wzdłuż. Następnie pokroić w poprzek na cienkie do średniej wielkości półksiężyce. Czosnek pokroić w kostkę.
Pory podsmażyć powoli w około jednej łyżce masła na średnim ogniu na patelni nieprzywierającej do miękkości, ale nie brązowej (około 6-8 minut).
Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Dodaj szczyptę wermutu (lub białego wina) i podsmaż jeszcze minutę, aż większość wermutu (białego wina) wyparuje. Pory powinny być wilgotne, ale nie pływać w wermucie (białe wino).
Usuń pory z ognia, przykryj i odstaw.
Obrać i pokroić ziemniaki równomiernie na około 1/8-calowe plastry. Wrzuć plastry do zimnej wody, jak pokroić, aby ziemniaki nie stały się brązowe. (Uwaga: obrać i pokroić każdy ziemniak indywidualnie, a nie obrać je wszystkie najpierw tak, że obrane ziemniaki spędzają mniej czasu siedząc wokół ewentualnie obracając brązowy.)
Zetrzyj blok gruyere, aby mieć 1 szklankę startego gruyere.
Lekko posmarować naczynie do pieczenia.
Odcedzić ziemniaki uważając, aby ich nie złamać.
Połóż jedną warstwę ziemniaka w naczyniu.
Obficie posypać solą i pieprzem. Następnie posypać smażoną mieszanką pora. Następnie posypać gruyere. Na koniec kropka z jednym lub dwoma kawałkami masła (opcjonalnie). Powtarzaj sekwencję, aż wszystkie ziemniaki zostaną użyte. Ostatnia warstwa powinna być tylko warstwą ziemniaków.
Powoli wlać śmietanę na ziemniaki w naczyniu. Zakończ kilkoma wiórkami gruyere, które nadadzą ładnego koloru i trochę skórki.
Piec przez około 1 1/4 do 1 1/2 godziny. Krem powinien gotować się na wolnym ogniu, a nawet delikatnie bąbelkować, ale nigdy nie powinien się zagotować (gotowanie spowoduje, że krem się oddzieli i skrzepnie). Robi się to, gdy ma ładny złoty brązowy do pomarańczowego koloru; ziemniaki są delikatne, ale nadal zachowują swój kształt; i krem ma zagęszczony i zmniejszony nieznacznie.
Odstawić na 15 do 20 minut przed podaniem.