Pizza
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów śródziemnomorskich, więc spróbuj Pizzan. Ten przepis lacto ovo vegetarian służy 6 i kosztuje 70 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 10g białka, 13g tłuszczu, oraz w sumie 364 kalorie. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 35 stwierdziłoby, że trafił w sedno. Mieszanka oliwy z oliwek, cukru, mąki i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Z łyżeczką wynik 50%, to danie jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Mrożone masło orzechowe Cup deser Pizza (Treatzza Pizza) + wideo, Grillowany kurczak, szparagi i pieczarki Pizza z Blackbird Bakery Pizza Crust, oraz Domowe ciasto na pizzę Mellow Mushroom I Kopia Kot Mellowterranean Pizza.
Instrukcje
Drożdże i cukier wymieszać z 250 ml ciepłej wody i odstawić na 10 minut.
Połowę mąki umieścić w mikserze stołowym z hakiem do ciasta, wlać mieszaninę drożdży i ubić ze średnią prędkością przez 10 minut (lub wymieszać w misce, a następnie ugniatać naoliwionymi rękami w misce przez 5-10 minut).
Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut, a następnie dodaj pozostałą mąkę i olej. Ubić lub zagnieść na ciasto przez kolejne 5 minut. Włóż do dobrze naoliwionej miski, przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu, aby podwoić rozmiar około 1 godziny.
Do sosu rozgrzać olej na patelni na umiarkowanym ogniu.
Dodaj cebulę i gotuj przez 3 min, ciągle mieszając.
Dodać czosnek, 1 łyżeczka soli morskiej i 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu i gotować przez 2 min więcej.
Dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez dobre 20 min, mieszając od czasu do czasu.
Gdy ciasto podwoi swoją wielkość, uderzyć go na lekko mąki powierzchni i ugniatać przez 4 min, aż miękkie, ale nie zbyt elastyczne. Podzielić na 6 kawałków, zwinąć w kulki i pozostawić na 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury (wentylator 270C w kuchni Good Food test) i umieść płaską blachę do pieczenia w piekarniku.
Dobrze posmarowanym wałkiem rozwałkuj każdą kulkę ciasta tak cienko, jak to możliwe.
Blachę do pieczenia wyjąć z piekarnika, oleju lub pyłu z mąką, a następnie ostrożnie przenieść na nią bazę ciasta.
Posmarować sosem pomidorowym (lubię go nakładać w takiej ilości, w jakiej rozłożyłbyś Marmite na tostach, albo podstawa będzie miękka i rozpadnie się na kawałki), następnie ser i dowolne polewy, których pragniesz.
Gotować przez 5-10 minut w zależności od temperatury w piekarniku, aż podstawa będzie chrupiąca i ser się stopi. Rozsypać bazylią.
Polecane wino: Sangiovese, Wino Barbera, Shiraz
Sangiovese, Barbera Wine i Shiraz są doskonałym wyborem na pizzę. Najlepsze wino do pizzy zależy od dodatków! Pizza z czerwonym sosem będzie wymagała czerwonego wina z pewną kwasowością, taką jak barberan lub sangiovese. Dodaj pepperoni lub kiełbasę i możesz iść odważniej z syrah. Fantini Sangiovese z 4.5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 14 dolarów za butelkę.
![Fantini Sangiovese]()
Fantini Sangiovese
Kolor granatu, owocowy bukiet truskawek i czarnych wiśni z winnymi nutami i nutami drewna, dość intensywny i trwały; średnio treściwy, z mocnymi taninami i dobrą równowagą, natychmiastowy urok.Dobrze pasuje do salami, pikantnych pierwszych dań, czerwonych mięs i serów.