Pilaw Ryżowy Szafranowy
Szafranowy pilaw ryżowy wymaga z grubsza 50 minut od początku do końca. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 457 kalorii. Ten przepis służy 5 i kosztuje $1.09 za porcję. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i lacto ovo Wegetariańskie dieta. Ten przepis z Simply Recipes ma 247 fanów. Mieszanka ryżu, klarowanego masła, pistacji i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Kilka osób naprawdę lubi tę przystawkę. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 0%, co jest improwizowalne. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Sekretny składnik (szafran): szafran i pomarańczowy pilaw ryżowy z Orzo i orzeszkami pinii, Pilaw Ryżowy Szafranowy, oraz Pilaw Ryżowy Szafranowy.
Instrukcje
Podgrzać duży czajnik z wodą (trochę więcej niż ćwierć) do wrzenia.
Szafran umieścić w małej misce, przykryć 2 łyżkami gorącej wody, odstawić.
Podgrzać 2 łyżki masła ghee lub klarowanego w 2 ćwiartce, rondel o grubym dnie na średnim ogniu do gorąca.
Dodaj strąki kardamonu, laskę cynamonu, goździki i ziarna pieprzu na patelnię. Delikatnie smaż przyprawy przez 2 minuty.
Dodać ryż i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając po minucie lub dwóch. Niektóre z ryżu powinny brązowy na dnie patelni.
Dodaj cztery filiżanki gorącej wody przygotowanej w kroku pierwszym do patelni, uważając, aby dodawać powoli, ponieważ może pękać i rozpryskiwać.
Dodać dwie łyżeczki soli.
Dodać nitki szafranowe i ich moczenie płyn.
Dodaj skórkę pomarańczową.
Wymieszać, doprowadzić szybko do wrzenia, zmniejszyć ogień do najniższego ustawienia. Przykryć szczelnie i gotować przez 20 minut.
Toast pistacje i migdały: podczas gotowania ryżu, na małej patelni, podgrzać na średnim ogniu i dodać pistacje i ścinane migdały. Tosty, aż lekko rumiane, o 3 lub 4 protokół, wyjąć z patelni do miski.
Usuń przyprawy, dodaj rodzynki: po 20 minutach zdejmij pokrywkę z ryżu, wybierz przyprawy, które wypłynęły na wierzch ryżu-laskę cynamonu, całe strąki kardamonu, czarny pieprz lub goździki.
Złote rodzynki rozsypać na wierzchu ryżu. Wymień pokrywkę i gotuj jeszcze 5 minut.
Wymieszać z prażonymi migdałami i pistacjami i podawać.