Pieczony kurczak z cebulą, ziemniakami i sosem
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne, więc daj pieczonego kurczaka z cebulą, ziemniakami i sosem. Jedna porcja zawiera 698 kalorii, 43g białka, oraz 39g tłuszczu. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.47 za porcję. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Mieszanka cytryny, masła, gałązek oregano i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 64%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Pieczony kurczak z cebulą, ziemniakami i sosem, Szybki Pieczony kurczak z ziemniakami, cebulą i rukolą, oraz Pesto Pieczony kurczak z ziemniakami, oliwkami i cebulą.
Instrukcje
Usunąć i wyrzucić podroby i szyję z kurczaka. Przyciąć nadmiar tłuszczu. Zaczynając od jamy szyi, rozluźnij skórę od piersi i podudzia, wkładając palce, delikatnie naciskając między skórę a mięso.
Połączyć 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; wcierać pod spulchnioną skórę oraz nad piersiami i pałeczkami.
Umieścić gałązki oregano, ćwiartki cytryny i kawałki selera w jamie ciała. Podnieś końcówki skrzydeł w górę i na plecach; włóż pod kurczaka. Wiązać nogi razem ze sznurkiem.
Umieść kurczaka, piersi bok do góry, na stojaku brojlerów patelni pokrytej sprayem do gotowania.
Połączyć 1/2 łyżeczki soli, pozostałe 1/4 łyżeczki pieprzu, roztopione masło, cebula, i ziemniaki w dużej misce, i wrzucić dobrze do herbu. Ułóż mieszankę cebuli wokół kurczaka na stojaku.
Umieść stojak na patelni.
Piec w temperaturze 425 przez 20 minut. Obniżyć temperaturę piekarnika do 325 (nie wyjmować patelni z piekarnika); piec dodatkowo 1 godzinę i 10 minut lub aż cebula i ziemniaki będą miękkie i termometr włożony do mięsistej części udka kurczaka 16
Odstawić kurczaka, cebulę i ziemniaki; przykryć i ogrzać.
Umieść plastikową torebkę z zamkiem błyskawicznym wewnątrz szklanej miarki o pojemności 2 filiżanek.
Wlać kapieli patelni do worka; odstawić 10 minut (tłuszcz wzrośnie do góry). Uszczelnij torbę; ostrożnie oderwij 1 dolny róg torby.
Spuścić kapiele do małego rondla, zatrzymując się, zanim warstwa tłuszczu osiągnie otwarcie; wyrzucić tłuszcz.
Pozostałe 1/4 łyżeczki soli, mąki i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka wymieszać w małej misce, mieszając trzepaczką.
Dodać mieszaninę mąki i pozostały rosół z kurczaka do rondla. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień do średniej; gotować 5 minut lub aż sos zgęstnieje, często mieszając trzepaczką. Pokroić kurczaka; podawać z sosem i mieszanką cebuli.
W razie potrzeby udekoruj klinami cytryny i gałązkami oregano.