Pieczony indyk z szałwią i sosem pomarańczowym może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis służy 10 i kosztuje $2.29 za porcję. Jedna porcja zawiera 783 kalorie, 87g białka, oraz 37 g tłuszczu. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Udaj się do sklepu i odbierz koszerną sól, por, czosnek i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć oliwę z oliwek można śledzić to danie główne z Smażony Banan, Granolan i jogurt Parfait jako deser. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Z łyżeczką wynik 78%, to danie jest całkiem dobre. Podobne przepisy to Pieczony Indyk Z Szałwią I Sosem Pomarańczowym, Parmezan-szałwia pieczony indyk z sosem szałwiowym, oraz Pieczony indyk z sosem z szałwii.
Instrukcje
1
Usuń podroby, a następnie opłucz indyka. Suszyć ręcznikami papierowymi. Pocierać jamę solą.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała Turcja
Sól
Sucha Przyprawa Rub
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ręczniki Papierowe
2
Pokrój 2 pomarańcze na 2-calowe kawałki. Odstawić kilka gałązek szałwii do dekoracji później.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pomarańczowy
Szałwia Lekarska
3
Umieść pozostałą szałwię, pokrojone pomarańcze i czosnek w jamie. Rozluźnij skórę od piersi i rozprowadź ser pod skórą. Włóż skrzydła pod plecy; związać nogi razem. Na patelni ułożyć marchewki i pory, aby stworzyć "stojak" i umieścić na nim indyka; natrzeć olejem. (Turcja może być przygotowana do tego punktu do 1 dnia wcześniej. Przykryć patelnię folią i przechowywać w lodówce.)
Składniki, których będziesz potrzebować
Marchew
Pomarańczowy
Ser
Czosnek
Funtów Jeżyn (około
Cała Turcja
Por
Skrzydełka Z Kurczaka
Szałwia Lekarska
3/4 Szklanki Posiekanej świeżej Bazylii
Olej Do Smażenia
Sucha Przyprawa Rub
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia Foliowa
Patelnia Do Pieczenia
4
Rozgrzej piekarnik do 177°. piecz przez 1 godzinę.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
5
Umieść namiot foliowy nad indykiem i kontynuuj pieczenie przez 2 1/2 do 3 godzin dłużej lub do momentu, gdy termometr natychmiastowo odczytany zarejestruje 82° po włożeniu do piersi.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr Kuchenny
Folia Aluminiowa
6
Wyjmij patelnię z piekarnika. Ostrożnie przenieś indyka na talerz, wlewając sok z jamy z powrotem do patelni. Przykryć folią, aby utrzymać ciepło. Ustaw piekarnik na 260°.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała Turcja
Sok
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do Pieczenia
Folia Aluminiowa
Piekarnik
7
Pozostałe 6 pomarańczy pokroić na ćwiartki i ułożyć na płytkiej patelni do pieczenia. Piec przez 10 do 15 minut lub do brązowego.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pomarańczowy
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do Pieczenia
8
W międzyczasie wyrzuć warzywa z patelni do pieczenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do Pieczenia
9
Wlać kapiele na patelnię do miarki 4-filiżanki. Kiedy tłuszcz oddziela się i unosi się na powierzchnię, łyżka 1/3 szklanki go do średniego rondla; wyrzucić pozostały tłuszcz. Wyciśnij sok z 12 pomarańczowych klinów do odtłuszczonego bulionu; jeśli to konieczne, dodaj wodę lub rosół z kurczaka, aby uzyskać 4 szklanki.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bulion
Pomarańczowy
Sok
Woda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z Sosem
Patelnia
10
Mąkę ubić na tłuszczu w rondlu i gotować na średnim ogniu, stale mieszając przez 3 minuty.
Składniki, których będziesz potrzebować
Mąka Uniwersalna
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z Sosem
Trzepaczka
11
Dodać mieszaninę bulionu i gotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje i zagotuje, 5 do 7 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bulion
SOS
12
Pozostałe upieczone pomarańcze ułożyć z szałwią na półmisku wokół indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pomarańczowy
Cała Turcja
Szałwia Lekarska
13
Podawać z sosem.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOS
14
Oszczędność czasu: użyj łóżka z marchwi i porów zamiast stojaka do pieczenia. Warzywa smakują kapiele, a nie ma półki do przeszukiwania.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Marchew
Por
15
Ser czosnkowo-ziołowy rozłóż pod skórką indyka zamiast tradycyjnej mieszanki masła i ziół. Dodaje smaku indykowi i eliminuje dodatkowe siekanie i brudne miseczki do mieszania. Pieczenie indyka bez wytarcia ogoli około 30 minut od czasu gotowania.