Pieczone Kanapki Felafel
Przepis na pieczone kanapki z felafelem można przygotować w około 1 godzinę. Za 1,8 dolara za porcję ten przepis pokrywa 26% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Z tego przepisu wychodzą 4 porcje zawierające 517 kalorii, 17 g białka i 26 g tłuszczu każda. Ten przepis zachwycił 13 osób. Mieszanka pomidorów, kieszonkowego chleba pita, cebuli i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak smaczny. Świetnie sprawdza się jako danie główne. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezmleczną, lakto ovo wegetariańską i wegańską. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 93% wyniku, co jest niesamowitym wynikiem. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Pieczone kanapki z felafelem, Pieczone kanapki z bakłażanem i Pieczone kanapki brunchowe.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
Połącz wszystkie składniki felafelu z wyjątkiem 1 łyżki oliwy z oliwek w misie robota kuchennego. Przetwarzaj przez 10 sekund. Zatrzymaj silnik i zeskrob ze ścianek miski, a następnie pulsuj przez kolejne 10 sekund, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale mieszanina będzie nadal lekko gruboziarnista i ziarnista. Z powstałej masy uformuj 16 kulek felafelowych i posmaruj pozostałą łyżką oliwy z oliwek.
Piecz na blasze przez 20 minut, przewróć kulki felafelowe i piecz kolejne 20 minut, aż kulki felafelowe będą chrupiące i rumiane.
Połączyć tahini, sok z cytryny i wodę i wymieszać do połączenia, dodając więcej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Rezerwa.
W misce wymieszaj sałatę, pomidory i ogórki. Podgrzewaj chlebki pita przez 2 minuty w piekarniku. Napełnij każdą pitę 3/4 szklanki sałatki, 4 kulkami felafel i 1/4 szklanki sosu tahini.