Piccata z kurczakiem grzybowym
Mushroom Chicken Piccata wymaga około 45 minut od początku do końca. Za 1,84 USD za porcję ten przepis pokrywa 18% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 28 g białka, 12 g tłuszczu i łącznie 284 kalorie. Ten przepis służy 6 osobom. 446 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Wielu osobom bardzo smakowało to danie główne. Ten przepis z Allrecipes wymaga grzybów, mąki, skrobi kukurydzianej i jajka. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 71% wyniku, co oznacza, że jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Piccata z kurczakiem z grzybami, Piccata z kurczakiem i Piccata z kurczakiem.
Instrukcje
W płytkim naczyniu lub misce wymieszaj mąkę, sól i paprykę. W osobnym naczyniu lub misce wymieszaj jajko i mleko. Kawałki kurczaka zanurzaj w mieszance jajecznej, a następnie w przyprawionej mące.
Na dużej patelni rozgrzej masło lub margarynę na średnim ogniu.
Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor.
Dodaj grzyby i cebulę i smaż przez 3 do 5 minut.
W średniej misce wymieszaj bulion, wino, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą.
Wymieszaj i polej mieszaniną kurczaka i grzyby. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj mieszaninę kurczaka na wolnym ogniu przez 25 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany, a soki będą klarowne.
Posyp natką pietruszki i podawaj
Polecane wino: Sauvignon Blanc, Gruener Veltliner
Sauvignon Blanc i Gruener Veltliner to moje ulubione dania z kurczaka Piccata. Zarówno Grüner Veltliner, jak i Sauvignon Blanc mają aromaty cytrusowe i ziołowe, które uzupełniają cytrynę i pietruszkę piccata z kurczaka. Jednym z win, które możesz spróbować, jest Merry Edwards Sauvignon Blanc (pół butelki). Ma 4,6 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 28 dolarów.
![Merry Edwards Sauvignon Blanc (pół butelki)]()
Merry Edwards Sauvignon Blanc (pół butelki)
#17 Wine Spectator Top 100 2016 To żywe wino wita nas delikatnym zapachem jaśminu, wiciokrzewu i kwiatów wiśni, wraz z krwistą pomarańczą i skórką limonki. Intrygujących wymiarów dodają dojrzała biała brzoskwinia, nektarynka, jabłko Pink Lady i azjatycka gruszka. Prażona brioszka, herbata z orzechów laskowych i hibiskusa dodatkowo podkreślają jej elegancki charakter. Podniebienie jest wzmocnionym odzwierciedleniem aromatu, przepełnionego większą ilością cytrusów i owoców pestkowych i ukazującym odrobinę mineralności mokrej kamienia, która rozwinie się z czasem. Długie, warstwowe wykończenie następuje z nutą słodkiego różowego grejpfruta.