Nuta chleba żytniego
Ten wegetariański przepis służy 8 i kosztuje 29 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 7G białka, 3G tłuszczu, oraz w sumie 196 kalorii. Ten przepis od Serious Eats ma 13 fanów. Mieszanka mąki chlebowej, maślanki, cukru i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 78%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Duński Chleb Żytni, Duńska Owsianka Żytnia (Øllebrød), oraz Miętowa Lemoniada dla podobnych receptur.
Instrukcje
W misce miksera stojącego połącz wodę, drożdże, cukier, maślankę i mąki. Zagniataj hakiem ciasta na małej prędkości, aż ciasto zacznie się elastycznie, około 5 minut.
Dodać sól i oliwę z oliwek i kontynuować ugniatanie, aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i elastyczne, o 5 minut dłużej. Przykryć miskę folią i odstawić do podwojenia rozmiaru, około 1 godziny. W międzyczasie namoczyć glinianego piekarza (jeśli używasz) i jego pokrywę w wodzie.
Gdy ciasto wzrosło, powierzchnia robocza mąki i obrócić ciasto. Zagnieść krótko, a następnie uformować w kłodę, jeśli używasz podłużnego piekarnika, lub w okrągły, jeśli używasz okrągłego piekarnika lub żeliwnego holenderskiego piekarnika.
Wyjmij Bakera z wody i spuść z niego dodatkową wodę.
Posypać mąki kukurydzianej w dolnej części piekarnika i trochę na boki.
Ciasto przekładamy do piekarnika, ścieramy bokiem w dół i nakładamy pokrywę. Odstawić do wyrośnięcia, aż nieco mniej niż dwukrotnie-około 20 minut. Otworzyć piekarnika i pokroić ciasto według uznania, a następnie umieścić pokrywę z powrotem na.
Umieść stojak na środku piekarnika, umieść piekarza na stojaku i obróć ciepło do 204°.
Zdejmij pokrywę (ostrożnie-jest gorąca i może być jeszcze trochę pary.) Jeśli chleb nie jest tak rumiane, jak chcesz, niech piec kolejne 5 minut.
Wyjmij piekarnika z piekarnika i wyjmij chleb i pozostaw do ostygnięcia na stojaku na stojaku przed krojeniem.
Jeśli używasz holenderskiego piekarnika: ułóż ciasto na dobrze posmarowanej mąką powierzchni i przykryj luźno folią lub ręcznikiem do naczyń pozbawionym mąki.
Odstawić do nieco mniej niż dwukrotnie-około 20 minut. Ukoś top według uznania, a następnie przenieść do holenderskiego pieca posypanego mączką kukurydzianą. Przykryj i przenieś do stojaka centralnego piekarnika i włącz ciepło do 204°.
Zdejmij pokrywę (ostrożnie-jest gorąca i może być jeszcze trochę pary.) Jeśli chleb nie jest tak rumiane, jak chcesz, niech piec kolejne 5 minut.
Wyjmij piekarnika z piekarnika i wyjmij chleb i pozostaw do ostygnięcia na stojaku na stojaku przed krojeniem.