Moussaka z jagnięciną i bakłażanem
Przepis Jagnięcina i bakłażan Moussakan jest gotowy w około 45 minut i zdecydowanie jest doskonałym bezmleczne opcja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 188 kalorii. Ten przepis służy 14. Na 1,09 zł za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Mieszanka pomidorów śliwkowych, wina, mielonego ziela angielskiego i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 51%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Bakłażan Moussaka, Grillowany Bakłażan Moussaka, oraz Jagnięca Moussaka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Obrać, posolić i w razie potrzeby opłukać bakłażan (patrz uwaga "przygotowanie bakłażana do gotowania" poniżej).
Umieść ziemniaki w garnku i dodaj wystarczającą ilość wody, aby je przykryć. Na średnim ogniu doprowadzić je do wrzenia i gotować lekko przez 5 minut. Ostudzić, pokroić w plasterki 1/8 cala i odstawić.
Podgrzać około 1 łyżka oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, aż się połyska.
Dodać bakłażan do gorącego oleju kilka plasterków na raz i smażyć plasterki bakłażana, obracając w razie potrzeby, do miękkości i lekko kolorowe, 2 do 3 minut z każdej strony.
Przenieś do stojaka, aby spuścić podczas smażenia pozostałego bakłażana, dodając więcej oleju do patelni w razie potrzeby.
Podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni.
Dodaj cebulę i gotować na średnim ogniu, często mieszając, do miękkości, 10 do 12 protokół.
Dodać mięso mielone i gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso straci swój surowy wygląd, około 5 minut.
Dodaj pomidory, czosnek, goździki, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i około 1/2 szklanki wody. Dusić, aż gęsty i aromatyczny, o 30 protokół.
Dodaj pastę pomidorową i czerwone Wino i kontynuuj gotowanie, aż wino wytworzy słodki aromat, około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Aby złożyć moussaka: rozsypać bułkę tartą w głębokim, prostokątnym naczyniu do pieczenia.
Umieść warstwę połowy plasterków bakłażana na bułce tartej.
Dodać sos mięsny i rozłożyć na równą warstwę.
Na sosie ułożyć równą warstwę pokrojonych ziemniaków.
Dodaj pozostały bakłażan w równomiernej warstwie na sosie mięsnym.
Na bakłażan wlać sos serowy.
Piec, odkryte, aż sos serowy jest gęsty i złocisty, a bakłażan jest bardzo delikatny, o 45 protokół.
Pozostawić moussakę na około 20 minut przed krojeniem i podaniem.
Wiele przepisów instruuje, aby sól bakłażan przed gotować. Niektórzy mówią ten krok jest konieczny, ponieważ wyciąga gorycz z bakłażana.Uważamy, że to dobry pomysł, nawet jeśli bakłażan nie jest duży lub gorzki. Drawingout część wilgoci w bakłażan zapada warzywo trochę, więc itdoesn ' t działać jak gąbka na olej podczas smażenia.Obrać bakłażana, jeśli chcesz i pokroić bakłażana na wymaganągrubość.
Umieść plastry w durszlaku i umieść durszlak w dużym worku.
Posyp plastry obficie koszerną solą i pozwól im odpocząć, aż sól zacznie przyciągać wilgoć na powierzchnię, około 20 minut. Dokładnie opłukać bakłażan, pozostawić do osuszenia i osuszyć.
Reprinted with permission from one Dish Meals by the Culinary Institute of America ©2006 Lebhar-Friedman Books