Miód-Chleb Pełnoziarnisty
Need a chleb wegetariański? Miód-chleb pełnoziarnisty może być niesamowity przepis, aby spróbować. Jedna porcja zawiera 311 kalorii, 10g białka, oraz 6G tłuszczu. Na 35 centów za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 12. Przynosi wam to moje przepisy. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Mieszanka mąki chlebowej, mąki, cukru i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Z łyżeczką wynik 48%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Pieczywo Pełnoziarniste Miodowe: Pęknięta Pszenica, Miód Owsiany Chleb Pełnoziarnisty, oraz Chleb Pszenny Miodowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozpuścić cukier i drożdże w ciepłej wodzie w małej misce; odstawić 15 minut.
Połącz 1% mleka, suche mleko, olej, miód i sól w średnim, ciężkim rondlu na średnim ogniu. Gotować przez 5 minut lub do całkowitego ogrzania i rozpuszczenia suchego mleka, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia; schłodzić do temperatury pokojowej. Mieszaninę drożdży wymieszać z mieszaniną mleka.
Lekko łyżka 2 szklanki mąki uniwersalnej, mąki chlebowej i mąki pełnoziarnistej do suchych miarek; wyrównać nożem.
W dużej misce umieścić 2 szklanki mąki uniwersalnej, mąki chlebowej i mąki pełnoziarnistej; wymieszać trzepaczką do połączenia.
Dodać mieszaninę mleka do mieszaniny mąki; mieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj do uzyskania gładkiej i elastycznej masy (około 8 minut); dodaj wystarczającą ilość pozostałej mąki uniwersalnej, 1 łyżkę na raz, aby ciasto nie przylepiło się do rąk (ciasto będzie się lekko kleiło).
Umieść ciasto w dużej misce pokrytej sprayem do gotowania, obracając się do warstwy wierzchniej. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce (85), wolne od przeciągów, 55 minut lub do podwojenia rozmiaru. (Delikatnie wcisnąć dwa palce do ciasta. Jeśli wcięcia pozostają, ciasto wzrosło wystarczająco.) Punch ciasto w dół; przykryć i odstawić na 15 minut. Podziel ciasto na pół. Pracując z jedną porcją ciasta na raz (przykryj pozostałe ciasto, aby zapobiec wyschnięciu), rozwałkuj część w prostokąt o wymiarach 14 x 7 cali na lekko posypanej mąką powierzchni.
Zwiń prostokąt mocno, zaczynając od krótkiej krawędzi, mocno naciskając, aby wyeliminować kieszenie powietrzne; szczypta szwu i końce do uszczelnienia.
Umieść rolkę, szew w dół, na patelni bochenkowej o wymiarach 8 x 4 cale pokrytej natryskiem do gotowania. Powtórzyć z pozostałą porcją ciasta. Przykryć i odstawić 30 minut lub aż prawie dwukrotnie w rozmiarze.
Pieczemy bochenki w temperaturze 400 przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 (nie usuwaj bochenków z piekarnika); piec 50 minut lub do momentu, gdy bochenki będą rumiane na dnie i wydrążone po naciśnięciu.
Wyjąć z patelni; całkowicie schłodzić na stojakach z drutu.