Mejadra z Jerozolimy
Mejadra z " Jerozolimy jest wegańskie przystawka. Ten przepis sprawia, że 6 porcji z 382 kalorie, 14g białka, oraz 9g tłuszczu każdy. Na 1,43 zł za porcję, ten przepis okładki 18% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i odbierz ryż basmati, mielone ziele angielskie, mąkę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 2 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 81%. Ten wynik jest świetny. Podobne przepisy to Mejadra, ryż z soczewicą, Brioche Crusted fish z puree z topinamburu i ogórkami z topinamburu, oraz Karczoch Jerozolimski.
Instrukcje
Umieścić soczewicę w małym rondlu, przykryć dużą ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12 do 15 minut, aż soczewica zmięknie, ale nadal mają trochę kęs.
Cebulę obrać i pokroić cienko.
Ułożyć na dużym płaskim talerzu, posypać mąką i 1 łyżeczką soli, dobrze wymieszać dłońmi.
Rozgrzać olej słonecznikowy w rondlu o średnim ciężkim dnie umieszczonym na dużym ogniu. Upewnij się, że olej jest gorący, wrzucając mały kawałek cebuli; powinien energicznie skwierczeć. Zmniejszyć ciepło do średnio-wysokiego i ostrożnie (może pluć!) dodać jedną trzecią pokrojonej cebuli. Smażyć od 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką szczelinową, aż cebula nabierze ładnego złocisto-brązowego koloru i stanie się chrupiąca (dostosuj temperaturę, aby cebula nie smażyła się zbyt szybko i nie spaliła). Cebulę przełożyć łyżką na durszlak wyłożony papierowymi ręcznikami i posypać odrobiną soli. Zrób to samo z pozostałymi dwiema partiami cebuli; w razie potrzeby dodaj trochę oleju.
Wytrzyj rondel, w którym podsmażyłeś cebulę i włóż kminek i nasiona kolendry.
Umieścić na średnim ogniu i grzać nasiona przez minutę lub dwie.
Dodaj ryż, oliwę z oliwek, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, 1/2 łyżeczki soli i dużo czarnego pieprzu. Wymieszaj, aby pokryć ryż olejem, a następnie dodaj gotowaną soczewicę i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
Zdejmij z ognia, zdejmij pokrywkę i szybko przykryj patelnię czystym ręcznikiem do herbaty. Szczelnie zamknąć pokrywką i odstawić na 10 minut.
Na koniec dodaj połowę smażonej cebuli do ryżu i soczewicy i delikatnie wymieszaj widelcem. Ułóż mieszaninę w płytkiej misce i wierzch z resztą cebuli.