Makaron z soczewicą i jarmużem
Makaron z soczewicą i jarmuż może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Na 1,69 zł za porcję, ten przepis okładki 43% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 772 kalorie, 32G białka, oraz 31 g tłuszczu każdy. Jeśli masz wodę, zieloną soczewicę, dodatki: okruchy chleba i / lub parmigiano-reggiano i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć oliwę z oliwek można śledzić to danie główne z Smażony Banan, Granolan i jogurt Parfait jako deser. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 25 godzin. Z łyżeczką wynik 91%, to danie jest znakomite. Podobne przepisy to Jarmuż I Soczewica, Soczewica, kiełbasa i jarmuż, oraz Jarmuż balsamiczny i Czarna soczewica.
Instrukcje
Dusić soczewicę w wodzie (2 szklanki) z 1/4 łyżeczki soli w rondlu 1-do 1 1/2-quart, odkryte, dodając więcej wody, jeśli to konieczne, aby utrzymać soczewica ledwo pokryte, do miękkości, ale nie rozpada się, 20 do 25 protokół.
Zdjąć z ognia i doprawić solą.
Podczas soczewicy na wolnym ogniu, ciepła 1/4 Puchar oleju w 12-calowej patelni ciężkiej na umiarkowanie wysokim ogniu, aż gorące, ale nie palenie, następnie podsmażyć cebulę z pieprzem i pozostałe 1/2 łyżeczka soli, mieszając, 1 minuta. Zmniejszyć ogień do niskiego i gotować, przykryte, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i złocista (mieszać częściej pod koniec gotowania), o 20 protokół.
Zdjąć pokrywkę i zwiększyć ciepło do umiarkowanego, a następnie gotować, mieszając często, aż cebula będzie złoty kolor, 5 do 10 minut więcej.
Podczas gdy cebula gotuje, wyciąć i wyrzucić łodygi i środkowe żeberka z jarmużu. Jarmuż gotować w 6-do 8-quart garnku wrzącej osolonej wody, odkryte, mieszając od czasu do czasu, aż tylko miękkie, 5 do 8 minut.
Przesunąć kapustę szczypcami do durszlaka, aby osuszyć, lekko naciskając. Trzymaj garnek wody w wrzeniu, przykryty.
Kapustę grubo posiekać i dodać do cebuli wraz z soczewicą (w tym płyn do gotowania soczewicy), następnie dusić, mieszając, 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać makaron do kapusty gotowanie cieczy i gotować, odkryte, aż al dente. Rezerwa około 1 szklanki płynu do gotowania makaronu, a następnie odcedzić makaron w durszlaku.
Dodać makaron do mieszaniny soczewicy wraz z około 1/3 szklanki płynu do gotowania makaronu (lub tyle, aby makaron wilgotne) i gotować na dużym ogniu, podrzucając, 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem, skropić pozostałymi 2 łyżkami oleju.
* Soczewicę i cebulę można gotować do 5 dni wcześniej i schłodzić, odsłonić, aż do całkowitego ostygnięcia, a następnie przykryć. Podgrzać na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając wodą.* Jarmuż można prać i przyciąć 1 dzień wcześniej i schłodzić w szczelnej plastikowej torbie wyłożonej zwilżonymi ręcznikami papierowymi.