Limonkowe ciasto szyfonowe
Limonkowe Ciasto Szyfonowe może być właśnie tym deserem, którego szukasz. Ten wegetariański przepis na lakto ovo przeznaczony jest dla 12 osób i kosztuje 70 centów za porcję . Jedna porcja zawiera 374 kalorie , 5 g białka i 22 g tłuszczu . 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Ten przepis z Taste of Home wymaga proszku do pieczenia, jajek, oleju rzepakowego i cukru. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godzin . Z oceną łyżkową wynoszącą 15% , to danie jest raczej złe. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Ciasto szyfonowe z limonką i kokosem , Deser z szyfonem z limonki i Ciasto z szyfonem i limonką .
Instrukcje
Pozostaw jajka w temperaturze pokojowej na 30 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj żółtka, wodę, olej, sok z limonki, skórkę z limonki i wanilię.
Dodaj do suchych składników; ubijaj, aż dobrze się wymiesza. W drugiej misce ubij białka i krem kamienniczy, aż powstanie sztywna piana; włożyć do ciasta.
Delikatnie włóż łyżkę do nienatłuszczonej formy o średnicy 10 cali. miska rurowa.
Ciasto przeciąć nożem, aby usunąć kieszenie powietrzne.
Piec na najniższej półce piekarnika w temperaturze 325°C przez 45-50 minut lub do momentu, aż ciasto odskoczy po lekkim dotknięciu. Natychmiast odwrócić patelnię; całkowicie ostudzić, około 1 godziny. Przeprowadź nóż po bokach i środkowej rurze patelni; odłożyć na bok.
Aby przygotować twaróg limonkowy, w małym, ciężkim rondlu na średnim ogniu ubić jajka, cukier, sok z limonki, skórkę i sól, aż się wymieszają.
Dodaj masło; gotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i pokryje grzbiet łyżki.
Przełożyć do małej miski; ostudzić przez 10 minut. Przykryj i przechowuj w lodówce aż do schłodzenia.
W małej misce ubijaj śmietanę, aż powstanie sztywna piana; dodać 1-1/2 szklanki twarogu.
Ciasto przekrój poziomo na dwie warstwy.
Połóż dolną warstwę na talerzu do serwowania; posmarować pozostałym twarogiem. Przykryj pozostałą warstwą ciasta; posmaruj bitą śmietaną wierzch i boki ciasta.
Udekoruj skórką z limonki.
Polecane wino: Cream Sherry, Wino Porto, Moscato Dasti
Kremowe sherry, wino porto i Moscato d'Asti to świetny wybór na deser. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Kremowa sherry NV Johnson Estate z oceną 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
![Kremowe sherry NV Johnson Estate]()
Kremowe sherry NV Johnson Estate
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste, trwałe wykończenie. Teraz jest dobrze, ale wynagrodzi tych, którzy pozwolą mu się zestarzeć”. Ulubiony napój przedposiłkowy. Rozważ ją z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po obiedzie z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Wspaniała także na zimne popołudnia, podawana z biscotti do maczania w „włoskim stylu”. "