Kurczak z grilla Ring of Fire
Ring of Fire Grilled Chicken może być właśnie tym bezglutenowym, bezmlecznym, paleolitycznym i pierwotnym przepisem, którego szukałeś. Jedna porcja tego dania zawiera około 41 g białka , 34 g tłuszczu i łącznie 612 kalorii . Ten przepis jest dla 4 osób i kosztuje 2,39 USD za porcję. Udaj się do sklepu i kup miód, sól koszerną, proszek adobo i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Sprawdza się dobrze jako niedrogie danie główne. Czwarty lipca będzie jeszcze bardziej wyjątkowy dzięki temu przepisowi. Ten przepis z Foodnetwork ma 4 fanów. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 50 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 54% , co jest solidne. Podobne przepisy obejmują : Zupę z kurczakiem i tortillą z pomidorami pieczonymi na ogniu , Sałatkę Cobb z Karaibów z winegretem z pieczonego ananasa i Chutney z pieczonych pomidorów .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Połóż kurczaka na plastikowej desce do krojenia piersią do góry, szyją skierowaną w swoją stronę.
Usuń oba skrzydełka w miejscu połączenia skrzydełka z podudziem.
Usuń ćwiartki uda, przecinając w dół po obu stronach tylnej części piersi. Złap obie nogi, rozchyl stawy łączące się z grzbietem i obróć ptaka.
Usuń uda i nogi, krojąc je w miejscu, w którym łączą się z kręgosłupem. Trzymaj udo i nogę razem, poczuj lekkie wgłębienie w miejscu, w którym łączą się stawy i wykonaj nacięcie w tym stawie. Połóż nogę i udo w dół i pokrój, aby je rozdzielić. Powtórz z drugim kawałkiem nogi. Odwróć ptaka, piersią do góry, przyłóż nóż do mostka i pokrój w dół wzdłuż klatki piersiowej, odcinając mięso piersi od kości. Pamiętaj, aby uwzględnić pałeczkę podczas usuwania piersi. Powtórz z drugą piersią. Zamroź tuszkę do zrobienia wywaru lub wyrzuć.
Umieść kawałki kurczaka w 1 galonowym zamykanym worku plastikowym z wodą, miodem i solą. Zamknij worek i energicznie poruszaj nim przez 1 do 2 minut, aby rozprowadzić miód i rozpuścić sól. Umieść worek w szczelnym pojemniku i wstaw do lodówki na 1 1/2 godziny.
W międzyczasie wymieszaj proszek curry, proszek chili, kakao, proszek adobo, kminek i ostrą wędzoną paprykę w 1-galonowym zamykanym worku.
Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi, aż będzie bardzo suchy. Nie płucz.
Włóż kurczaka do woreczka z mieszanką przypraw i potrząśnij, aby dokładnie pokryć mięso.
Połóż kawałki na kratce chłodzącej umieszczonej wewnątrz blachy do pieczenia. Odstaw na 30 minut.
Spryskaj 2 kawałki gazety lekko olejem roślinnym i włóż je na dno rozpałki do komina. Napełnij rozpałkę naturalnym węglem drzewnym, 2 do 3 funtów, i umieść na ruszcie grilla, aż będzie gorący i popielaty, około 15 do 20 minut. Przygotuj pierścień z wytrzymałej folii aluminiowej o średnicy środka 9 cali. Umieść ten pierścień na rozpałce do komina i połóż na ruszcie.
Ostrożnie i równomiernie rozprowadź gorący węgiel drzewny poza pierścieniem. Ustaw aluminiową patelnię do ciasta na środku pierścienia, aby zbierać wszelkie krople. Ustaw ruszt do gotowania na miejscu i podgrzewaj przez 2 do 3 minut.
Lekko natłuść ruszt do grillowania. Ułóż kawałki kurczaka skórą do dołu na ruszcie nad gorącymi węglami. Obróć nogi o ćwierć obrotu co 3 do 4 minut. Obróć uda, skrzydełka i piersi po 4 do 5 minutach. Skóra powinna się poparzyć i ciemnieć. Dostosuj intensywność ciepła, obracając ruszt grilla, aby wystawić kawałki kurczaka na działanie chłodniejszych lub gorętszych węgli, w razie potrzeby, i aby uniknąć płomieni.
Po 9-10 minutach całkowitego czasu pieczenia przenieś pierś na środek grilla i przykryj drugą aluminiową patelnią do ciasta. Po 10-11 minutach całkowitego czasu pieczenia połóż skrzydełka na patelni do ciasta. Oprzyj uda i nogi o bok aluminiowej patelni do ciasta, z dala od bezpośredniego ciepła węgla. Obróć co 2 minuty. Połóż wszystkie kawałki, które się zagotowały, na patelni. Po 18-20 minutach całkowitego czasu pieczenia sprawdź temperaturę za pomocą termometru do natychmiastowego odczytu włożonego w najgłębsze miejsce każdego kawałka. Kawałki powinny osiągnąć 155 stopni Fahrenheita.
Przenieś kurczaka do czystej, średniej miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 minut.
Przenieś na półmisek i podawaj natychmiast.