Kurczak w sosie z pieczonej czerwonej papryki
Kurczak w sosie z pieczonej czerwonej papryki to danie główne dla 4 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 33 g białka , 7 g tłuszczu i łącznie 333 kalorie . Za 1,84 dolara za porcję ten przepis pokrywa 27% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest on dostarczany przez Taste of Home. Mieszanka parmezanu, główki czosnku, połówek piersi z kurczaka i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Ten przepis jest lubiany przez 3 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 10 minut . Z wynikiem Spoonacular 82% , to danie jest niesamowite. Tagliatelle z bazylią, sałatką z pieczonej czerwonej papryki , grillowaną szynką, serem i panini z pieczonej czerwonej papryki oraz salsą z pieczonej czerwonej papryki i pomidorów są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Grilluj papryki w odległości 10 cm od ognia, aż na skórkach pojawią się pęcherze, około 15 minut. Natychmiast przełóż papryki do miski; przykryj i odstaw na 15-20 minut. Zdejmij i usuń przypaloną skórkę. Grubo posiekaj papryki; przełóż do robota kuchennego.
Usuń papierową skórkę z czosnku (nie obieraj i nie rozdzielaj ząbków); odetnij górną część główki czosnku.
Posmaruj 1 łyżeczką oleju. Owiń cebulkę w mocną folię aluminiową.
Piecz w temperaturze 220°C przez 30–35 minut lub do zmięknięcia. Odstaw do ostygnięcia na 10–15 minut. Wyciśnij zmiękczony czosnek do robota kuchennego razem z papryką; przykryj i miksuj do uzyskania prawie gładkiej konsystencji. Odstaw.
Posyp kurczaka z obu stron 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką smaż kurczaka na pozostałym oleju na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony lub do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć i trzymać w cieple.
Na tej samej patelni smaż pora przez 2 minuty lub do momentu, aż lekko się zrumieni.
Dodaj bulion i mieszaj, aż przypieczone kawałki znikną z patelni.
Dodaj mieszankę czerwonej papryki, kurczaka oraz pozostałą sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż soki z kurczaka staną się klarowne. Zdejmij pokrywkę; w razie potrzeby polej makaron sosem pieprzowym.