Kurczak Tikka Masala
Need a danie główne bezglutenowe? Kurczak tikka Masala może być znakomity przepis, aby spróbować. Na 2,87 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 43g białka, 35 g tłuszczu, oraz w sumie 697 kalorii. 445 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz masło, pieprz, przecier pomidorowy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać ryż basmati można śledzić to danie główne z Budyń ryżowy Basmati z prażonym kokosem jako deser. Wiele osób naprawdę lubi to indyjskie danie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Przynosi ci to Epikurious. Z łyżeczką wynik 91%, to danie jest znakomite. Podobne przepisy to Kurczak tikka masala, jak zrobić kurczaka tikka masala, paneer Tikka masala (sanjeev kapoor), jak zrobić paneer Tikka masala, oraz Kurczak Tikka Masala.
Instrukcje
Użyj widelca, aby nakłuć piersi kurczaka po obu stronach. Ułóż piersi kurczaka na dużym arkuszu folii, rozstaw je od siebie, a następnie przykryj drugim dużym arkuszem folii. Za pomocą gładkiej stronie młotka do mięsa lub wałka do ciasta, pokonać kurczaka, aż piersi są nawet 1/2-do 3/4-cala grubości.
W małej misce, ubij razem jogurt, 1 łyżka oleju arachidowego, sok z limonki, i czosnek.
Dodać ubitego kurczaka i natrzeć marynatą na mięsie. Odstawić kurczaka na bok, podczas gdy sos.
W małej misce, ubić razem kolendrę, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, papryka, cayenne, i startego imbiru. W ciężkim, szerokim garnku 4-quart lub patelni sauté na umiarkowanie wysokim ogniu, roztopić masło.
Dodaj cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jasnobrązowy i karmelizowane, o 5 protokół. (Zauważ, że ponieważ są one smażone tak szybko na umiarkowanie wysokim ogniu, cebula nie będzie karmelizować równomiernie.) Zmniejszyć ciepło do umiarkowanego, a następnie wymieszać mieszankę przypraw i imbiru.
Dodać przecier pomidorowy, wodę, śmietanę i sól i doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień, aby delikatnie gotować sos, odkryte, aż lekko zgęstnieje, o 10 protokół. DO AHEAD: sos można przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić, w hermetycznym pojemniku, do 3 dni.
Rozgrzać ciężki 11-do 12-calowy patelni lub patelni na umiarkowanie wysokim ogniu, aż bardzo gorąco i dodać 1/2 łyżka oleju z orzeszków ziemnych. Praca w dwóch partiach, gotować piersi kurczaka, obracając je kilka razy i obniżenie ciepła, jeśli kurczak chars zbyt szybko, aż po prostu gotowane przez i rumiane dobrze po obu stronach, 6 do 8 minut w sumie.
Przenieść kurczaka jako gotowane do deski do krojenia. Wytrzyj patelnię lub patelnię czystą ręcznikiem papierowym i ugotuj pozostałego kurczaka, dodając pozostały 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych między partiami.
Gdy cały kurczak jest ugotowany, pokrój go na kawałki 1 1/2 cala.
Dodać kurczaka do gotującego się sosu i nadal delikatnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut.
Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać z czarnym pieprzem i posiekaną kolendrą i doprawić solą. Czy z wyprzedzeniem: Kurczak tikka masala można przygotować z wyprzedzeniem, schłodzić, odsłonić i schłodzić, przykryć, do 3 dni.
Przełożyć kurczaka do naczynia i udekorować dodatkowymi gałązkami kolendry.
Podawać z naan i / lub w razie potrzeby z ryżem Basmati.
* Jeśli wolisz zrobić sos ze świeżymi pomidorami, posiekaj 1 funt świeżych pomidorów i przecier je, w tym skórki i nasiona, w blenderze z 1 łyżką pasty pomidorowej i 3/4 łyżeczki cukru. Podczas korzystania ze świeżych pomidorów pomiń 3/4 szklanki wody z przepisu. * Jeśli masz naprawdę mało czasu, zastąp mięso z kurczaka z rożna.