Kurczak pieczony w ziołach z cytryną i szałwią może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 65g białka, 79 g tłuszczu, oraz w sumie 1025 kalorii. Ten przepis służy 4. Na 3,13 zł za porcję, ten przepis okładki 38% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Jeśli masz marchew, łodygi selera, koszerną sól i pieprz oraz kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć sól koszerną, można śledzić to danie główne z Niskotłuszczowe Ciasto Okruchowe (Koszerno-Mleczne) jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 63%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Cytryna Szałwia Pieczony Kurczak, Kurczak pieczony z cytryną i szałwią, oraz Kurczak Pieczony Z Cytryną I Szałwią dla podobnych receptur.
Instrukcje
1
Umieść kurczaka w dużej misce.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego
2
Dodaj olej, cytrynę i szałwię; Wrzuć dobrze. Przykryć szczelnie i przenieść do lodówki, aby marynować przez 24 godziny.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cytryna
Szałwia Lekarska
Olej Do Smażenia
3
Następnego dnia odstawić kurczaka w temperaturze pokojowej na 30 minut, podczas gdy piekarnik nagrzewa się do 232°.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
4
Posypać kurczaka wewnątrz i na zewnątrz z przyprawą.
Składniki, których będziesz potrzebować
Przyprawy
Cały Kurczak
5
Usuń plasterki cytryny i szałwii z marynaty i wepchnij je do wnęki kurczaka. Marchewkę, seler i cebulę rozrzucić, jeśli jest używana, na dnie patelni do pieczenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
Marynata
Marchew
Cały Kurczak
Seler
Cytryna
Cebula
Szałwia Lekarska
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do Pieczenia
6
Wlej tyle wody do garnka, aby pokryć dno. Ułóż kurczaka, pierś do góry, na wierzchu warzyw, w razie potrzeby, lub umieść kurczaka na stojaku do pieczenia nad warzywami.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Cały Kurczak
Woda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
7
Przenieś patelnię do centralnego stojaka piekarnika; piecz przez 20 minut. Podlewać sokami z patelni i kontynuować pieczenie, fastrygowanie raz lub dwa razy, przez 25 minut więcej (jeśli kurczak nie jest złotobrązowy w tym momencie, nadal gotować jeszcze przez 10 minut).
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
Patelnia
8
Zmniejsz temperaturę do 163°. Zakończ pieczenie, bez fastrygowania, aż termometr natychmiastowego odczytu włożony w najgrubszą część uda odczyta 165 ° F, 20 do 25 minut dłużej.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr Kuchenny
9
Odstawić kurczaka na 5 minut przed wyrzeźbieniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
10
Podawać z sokami z patelni i warzywami, w razie potrzeby.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
11
Wstążka
12
Restaurants.com
13
Melissa Clark, laureatka Nagrody Fundacji Jamesa Bearda, pisze o kuchni, winie i podróżach dla licznych publikacji, w tym dla The New York Times, i jest współautorką dwudziestu sześciu książek kucharskich.