Kurczak pieczony pomarańczowo-tymiankowy z warzywami korzeniowymi
Pomarańczowo-tymiankowy Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy przepis ma 1041 kalorii, 70g białka, oraz 59G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8 i kosztuje $3.96 za porcję. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i odbierz szalotkę, liście tymianku, sherry i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Przynosi wam to moje przepisy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 68%, to danie jest dobre. Spróbuj Najlepszy Pieczony kurczak i warzywa korzeniowe, Szybki Pieczony Kurczak I Warzywa Korzeniowe, oraz Pomarańczowy-Klon Pieczony kurczak i warzywa dla podobnych receptur.
Instrukcje
Usuń podroby z kurczaka i zarezerwuj do innych zastosowań. Zdjąć i wyrzucić grudki tłuszczu. Opłukać ptaka dobrze wewnątrz i na zewnątrz; osuszyć. W razie potrzeby złóż końcówki skrzydeł pod pierwszym złączem. Ustaw pierś ptaka na stojaku w kształcie litery V w patelni 11 na 17 cali.
Zetrzeć 2 łyżki skórki z pomarańczy.
Pokrój pomarańcze na pół w poprzek i rozetrzyj sok; potrzebujesz co najmniej 2/3 szklanki. W małej misce wymieszaj startą skórkę i liście tymianku. Zaczynając od szyi, delikatnie rozluźnij palce pod skórą kurczaka, aby rozluźnić je na piersi. 3 łyżki mieszanki skórki pomarańczowej z tymiankiem wcisnąć pod skórę i równomiernie rozprowadzić na piersi.
Umieścić 2 pomarańczowe połówki (wyrzucić resztę), 4 gałązki tymianku i 2 szalotki w jamie ciała.
W misce wymieszać pozostałe szalotki, ziemniaki i marchew z oliwą z oliwek. Rozłóż warzywa wokół kurczaka na patelni.
Wlać 1/3 szklanki soku pomarańczowego na kurczaka.
Kurczaka posypać lekko solą i pieprzem.
Piecz w 425 regularnym lub konwekcyjnym piecu, aż warzywa będą dobrze rumiane i miękkie po przekłuciu, a termometr włożony przez najgrubszą część piersi do kości osiągnie 170 lub 180 przez najgrubszą część uda w stawie, 1 1/4 do 1 3/4 godzin. Po około 30 minutach warzywa obrócić szeroką szpatułką. Jeśli soki z patelni zaczną się przypalać, wlej około 1/4 szklanki wody wokół krawędzi patelni i wymieszaj, aby zeskrobać kapiele, mieszając z warzywami.
Włóż widelec do rzeźbienia w jamie ciała, przebijając tuszę; podnieś ptaka i przechyl, aby spuścić soki na patelnię. Ustawić kurczaka na półmisku. Łyżką szczelinową wyjmij warzywa z patelni i ułóż wokół kurczaka.
Pozostawić w ciepłym miejscu około 15 minut.
Tymczasem odtłuścić i wyrzucić tłuszcz z patelni.
Dodaj sherry, bulion, śmietanę i pozostałą skórkę pomarańczową z tymiankiem i sok pomarańczowy. Wymieszać często na dużym ogniu, skrobanie rumiane kawałki darmo, aż do zmniejszenia do 1 filiżanki, 8 do 10 protokół.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Wlać przez drobny sitko do małego dzbanka lub miski.
Dekorujemy półmisek pozostałymi gałązkami tymianku. Pokrój kurczaka i podawaj z warzywami i sosem sherry.
Dodać sól i pieprz do smaku.