Kulki sezamowe z nadzieniem figowym
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu południowych przepisów, więc wypróbuj Kulki sezamu z pijanym nadzieniem figowym. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i wegański przepis ma 287 kalorii, 3G białka, oraz 17g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 25 i kosztuje 59 centów za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Świetnie sprawdza się jako przystawka. Mieszanka kleistej mąki ryżowej, rzepak, taro i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Przynosi ci to Epikurious. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 21%, co nie jest takie niesamowite. Podobne przepisy to Kulki sezamowe z nadzieniem figowym, Czarny Sezam Tang Yuan (Czarne Sezamowe Kulki Ryżowe), oraz Nadzienie z klopsików z kurczaka do nadziewanych kulek Macy.
Instrukcje
Aby zrobić pijane nadzienie figowe: Umieść wszystkie składniki w dużej misce do mieszania i dobrze wymieszaj, aby pokryć figi cukrem. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut lub tak długo, jak na noc.
Przenieść figi i płyn do miski robota kuchennego lub miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę do łopatek. Proces lub ubić mieszaninę, aż do puree do pasty. (Można również rozgnieść mieszankę ręcznie widelcem.) Przykryć i przechowywać w lodówce aż do momentu użycia; wypełnienie może być przechowywane do 2 tygodni.
Włóż cukier, sól i sodę do miski miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę do łopatek i dobrze wymieszaj; odstawić.
Napełnij duży rondel wyposażony w kosz parowca lub stojak z wodą do działu 2 cali i doprowadzić do wrzenia toczenia.
Włożyć taro do koszyka i parować do bardzo miękkiej, około 10 minut; powinien się rozpadać, jeśli pokłuty nożem. Natychmiast dodać taro do mieszaniny cukru i ubić na średniej prędkości, aż będzie gładkie i pasty, około 5 minut.
W międzyczasie przynieś 1 szklankę plus 2 łyżki wody do zagotowania.
Obrócić prędkość miksera na niską i dodać kleistą mąkę ryżową. Gdy mieszanina jest krucha, dodaj wrzącą wodę na raz. (Po dodaniu woda musi się gotować.) Kontynuuj ubijanie, aż ciasto będzie miękkie i tylko lekko lepkie. Ciasto wycisnąć w kulkę, owinąć folią i odstawić, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Uformuj ciasto w kłódkę o średnicy 1 cala i pokrój kłódkę na długości 2 cali. Jeden na raz, spłaszczyć każdy kawałek ciasta z dłoni w okręgu 4 cali średnicy i 1/4 cala grubości. W środek koła umieść 1 łyżkę schłodzonego nadzienia figowego, następnie połącz krawędzie, tworząc półksiężyc i szczyp do uszczelnienia. Na dwóch końcach uszczypnąć nadmiar ciasta i zwinąć nadziewane kluski w kulkę. Odstawić.
Wypełnij głęboki, ciężki rondel z olejem do głębokości co najmniej 3 cali i ciepła do 149°. wypełnij płytkie naczynie z 1/8 cala wody i inne płytkie naczynie z sezamem.
Zwiń kulkę sezamową w wodzie, na tyle, aby zwilżyć, a następnie zwiń nasiona sezamu, aż będą dobrze pokryte. Naciśnij nasiona, aby przyklejały się do kulek, jeśli to konieczne. Ostrożnie opuść powleczoną kulkę do oleju i gotuj, bez mieszania, aż unosi się i będzie chrupiąca i jasnobrązowa, około 5 minut. Możesz gotować około 8 kulek na raz, ale nie przepełniaj patelni. Ostrożnie wyjąć z oleju i osuszyć na papierowych ręcznikach. Powtórz z pozostałymi kulkami.
Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Wydrukowano za zgodą Sweet Spot: Azjatyckie desery inspirowane
Polecane wino: Riesling, Wino Musujące, Zinfandel
Southern świetnie komponuje się z Rieslingiem, winem musującym i Zinfandelem. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje kilka zasad, które pomogą Ci sparować wino z południowym jedzeniem. Przyjazne jedzenie riesling lub białe wino musujące sprawdzi się z wieloma smażonymi potrawami, podczas gdy zinfandel świetnie nadaje się do potraw z grilla. Jednym z win, które można spróbować, jest Schloss Vollrads Riesling Spatlese. Ma 4 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 29 dolarów.
![Schloss Vollrads Riesling Spatlese]()
Schloss Vollrads Riesling Spatlese
Klasyczny naturalny słodki Spatlese z ładną kwasowością i eleganckim, naturalnym cukrem resztkowym. Selektywne zbiory, delikatne przetwarzanie moszczu, systematyczne klarowanie, powolna fermentacja i staranne wykończenie to podstawy tego tradycyjnego Rieslinga Vollradsa.To wino doskonale komponuje się z kuchnią azjatycką ze względu na harmonię słodyczy i kwasowości. Również ciekawe połączenia smakowe można osiągnąć poprzez połączenie sera z niebieskimi żyłkami lub deseru owocowego.